Antena 3 CNN Economic Biz News Când America şi Rusia se bat, China câştigă. Care este "războiul" dus de China

Când America şi Rusia se bat, China câştigă. Care este "războiul" dus de China

Când America şi Rusia se bat, China câştigă. Care este "războiul" dus de China
de O.P.    |    13 Noi 2014   •   12:38

Deplasarea spre Rasarit a centrului de greutate al sistemului internatioal, precum si avansul consecvent al Chinei pot afecta misiunea istorica a Turciei, care revine astazi la codurile ei istorice, dar si interesele ei din regiuni indepartate, scrie publicatia turca Milli Gazete. Zilele acestea, China a fost scena unor vizite importante. Mai intai, la Beijing a aterizat o delegatie din Tadjikistan, tara a carei valoare strategica va spori pe fondul situatiei din Afganistan dupa 2014. In acest context, Tadjikistan se afla in zona de interese a Indiei, unul dintre principalii concurenti ai Chinei in regiune.

Prin intermediul Organizatiei de cooperare de la Shanghai, Beijing incearca sa-si largeasca sfera de influenta in zona. Un loc aparte in "politica de extindere spre vest" il ocupa Afganistan si statele Asiei centrale, "investitiile strategice" efectuate de China in aceste tari nu ocolesc Tadjiskitanul. De altfel, in cadrul recentei vizite a fost semnat un numar mare de acorduri.

Alt moment demn de luat in considerare a fost vizita in China a premierului pakistanez, Navaz Sharif. Pakistanul nu trebuie subestimat, fiind unul dintre cele doua state-pot intre centrul si sudul Asiei, un partener strategic, privint de Beijing drept "pretext pentru declararea unui razboi", considera Milli Gazete.

La randul sau, Pakistanul, care garanteaza securitatea preconizatului coridor comercial chino-pakistanez a declarat recent ca inentioneaza sa colaboreze cu Beijing in "lupta impotriva terorismului", subliniind ca dusmanii Chinei si sunt dusmanii Pakistanului.

In sfarsit, merita atentia cuvenita o declarata facuta de curand de presedintele Chinei, Xi Jinping, despre disponibilitatea tarii sale de a cooperare cu alte state in cadrul proiectelor de transport derulate sub denumirea de Drumul matasii, pe uscat si pe apa.

Citeşte mai multe despre acest subiect, pe www.incomemagazine.ro

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close