Antena 3 CNN Economic Biz News Care este nivelul de trai al românilor, în comparaţie cu polonezii sau nemţii. Ce poţi cumpăra cu un salariu mediu

Care este nivelul de trai al românilor, în comparaţie cu polonezii sau nemţii. Ce poţi cumpăra cu un salariu mediu

Care este nivelul de trai al românilor, în comparaţie cu polonezii sau nemţii. Ce poţi cumpăra cu un salariu mediu
de O.P.    |    25 Mar 2014   •   06:04

Românii muncesc mult, dar câştigă puţin. Salariul pe o lună îi ajunge unui român pentru 15 coşuri de cumpărături cu alimente. Asta dacă presupunem că îşi cheltuieşte toţi banii pe mâncare, fără să mai punem la socoteală alte cheltuieli. Un neamţ în schimb îşi permite de trei ori mai mult.

Pentru pâine, lapte, carne, fructe şi alte zece alimente, un român plăteşte, în medie, 24 de euro. Cu 8% mai puţin decât un polonez şi aproape jumătate din cât achită un neamţ.

Dacă ne uităm doar la alimentele de bază, însă, vedem că preţurile sunt mai mari la noi în ţară. Un român plăteşte  88 de eurocenti pentru un litru de lapte, şi 4,11 euro pentru carnea de pui,  faţă de  61 de eurocenti, respectiv 3,84 de euro în Polonia.

Şi asta pentru că polonezii aplică un TVA de doar 5% la aceste produse, faţă de 24% cât plătim noi.

În plus, salariile românilor sunt mai mici. Câştigă, în medie, 367 de euro pe lună, mai puţin decât angajaţii celorlalte state europene. Spre comparaţie, nemţii încasează două mii de euro lunar.

Şi îşi permit să cumpere de trei ori mai multe alimente. Venitul salariaţilor români ajunge pentru 15 coşuri de cumpărături, în vreme ce angajaţii din Germania pot plăti pentru 50.

×
Subiecte în articol: salarii nivel de trai cumparaturi
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close