Antena 3 CNN Economic Biz News Cartel Alfa propune indexarea automată a salariului minim în funcţie de inflaţie

Cartel Alfa propune indexarea automată a salariului minim în funcţie de inflaţie

Cartel Alfa propune indexarea automată a salariului minim în funcţie de inflaţie
Sursa foto: salariu minim
20 Mai 2009   •   18:33

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, marţi, că o soluţie pentru majorarea salariului minim ar putea fi stabilirea unui mecanism de indexare automată în funcţie de inflaţie, dar că problema venitului minim nu a fost discutată la întâlnirea de la Ministerul Muncii.

Liderul "Cartel Alfa" a explicat că acest mecanism există deja în majoritatea statelor europene şi că ar trebui preluat şi de România, ceea ce ar însemna că, în acest moment, salariul minim ar trebui să fie de 630 de lei.

Bogdan Hossu a spus că, dacă în stabilirea salariului minim ar fi luată în calcul o altă formulă, respectiv bugetul familiei, valoarea salariului minim ar trebui să fie de 860 de lei.

"Salturi bruşte nu se pot face, dar o politică coerentă care să ducă la atenuare ar putea fi o soluţie", a declarat Hossu.

Liderul "Cartel Alfa" Hossu a precizat că inflaţia în România depăşeşte în acest moment 5%.

Secretarul general al Confederaţiei Patronatelor din Industrie, Dan Matei Agathon, a declarat că nu crede că acesta este cel mai bun moment în care să se vorbească despre majorarea salariului minim pe economie. În opinia sa, astfel de discuţii, ar trebui să fie demarate din semestrul II al acestui an.

Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin a declarat, marţi, în cadrul întâlnirii de la Ministerul Muncii, s-au abordat aspecte legate de pachetul de legi privind sindicatele, patronatele şi Consiliul Economic şi Social.

Costin a spus că nu s-au discutat aspecte legate de nivelul salariului minim, dar a apreciat că acesta ar trebui să ajungă la 800 de lei. Liderul BNS a adăugat că problema salariului minim ar trebui discutată într-un context mai larg, pentru a evita opoziţiile din partea patronatelui sau a Guvernului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close