Antena 3 CNN Economic Biz News Ce a promis guvernul României celor de la FMI şi nu a îndeplinit. Astăzi, reprezentanţii Fondului vin din nou la Bucureşti

Ce a promis guvernul României celor de la FMI şi nu a îndeplinit. Astăzi, reprezentanţii Fondului vin din nou la Bucureşti

Ce a promis guvernul României celor de la FMI şi nu a îndeplinit. Astăzi, reprezentanţii Fondului vin din nou la Bucureşti
de O.P.    |    29 Mai 2014   •   05:58

Misiunea FMI vine astăzi la Bucureşti pentru a treia evaluare a acordului stand-by.  Posibilitatea reducerii CAS va fi principala tema de discutie dintre autorităti şi reprezentantii Fondului. Misiunea FMI va analiza şi perspectivele privind creşterea economica şi încasările la bugetul de stat.

Din 5 angajamente câte şi-a asumat ţara noastră la ultima vizită FMI, Romania a îndeplinit complet doar două dintre ele. Vânzarea pe bursă a 15% din Transgaz, care s-a realizat în aprilie şi găsirea unui consultant pentru listarea a 15% din Complexul Energetic Oltenia.

Guvernul a ratat însă criteriul de performanţă privind arieratele companiilor de stat convenit în acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Ţinta convenită cu FMI este depăşită cu peste un miliard de lei.

Guvernul s-a angajat să listeze 10% din acţiunile companiei Hidroelectrica, imediat după ieşirea din insolvenţă, în luna iunie şi să numească un manager privat până la sfârşitul lunii martie, obiectiv care nu a fost încă îndeplinit.

De asemenea, 10% din titlurile companiei Nuclearelectrica ar trebui tranzacţionate, din iulie, pe piaţa de capital, cu o lună întârziere faţă de angajamentele asumate cu FMI.

Probleme sunt şi la încasările bugetare din primele 4 luni. Guvernul speră să strângă mai mulţi bani din acciza la carburanţi dar şi din taxa pe stâlp.

Nu în ultimul rând, Executivul va discuta şi despre posibila reducere a TVA la alimentele de bază. Înainte trebuie să prezinte raportul privind eficienţa reducerii taxei la produse de panificaţie la 9%.

×
Subiecte în articol: FMI
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close