Antena 3 CNN Economic Biz News Ce ar însemna asta pentru economia românească?! Proiectul de lege care i-ar oferi lui Niţă de la Energie putere ABSOLUTĂ asupra companiilor de stat

Ce ar însemna asta pentru economia românească?! Proiectul de lege care i-ar oferi lui Niţă de la Energie putere ABSOLUTĂ asupra companiilor de stat

Ce ar însemna asta pentru economia românească?! Proiectul de lege care i-ar oferi lui Niţă de la Energie putere ABSOLUTĂ asupra companiilor de stat
de O.P.    |    22 Apr 2013   •   05:24

 Ministrul Delegat pentru Energie ar putea ajunge să deţină puterea absolută asupra companiilor de stat din industrie. Un proiect de lege prevede înfiinţarea unui fond uriaş care să administreze giganţii din energie, în subordinea ministrului Constantin Niţă.  Şi, potrivit aceluiaşi proiect, fondul va prelua şi actualul Oficiu al Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.

Pe lista viitorului fond figurează 25 de companii. Este vorba despre pachete de actiuni deţinute de stat la companii cu capital majoritar privat precum Petrom sau Rompetrol, companii de stat rentabile, aşa cum este Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, dar şi companii ineficiente: de exemplu Complexul energetic Hunedoara. Pe listă apar până şi companii care sunt, în prezent, în procedură de transfer la Ministerul Finanţelor. Iar influenţa pe care ar căpăta-o ministrul Constantin Niţă nu se opreşte aici.

"Ministrul delegat pentru energie va fi împuternicit ca împreună cu Fondul şi pe bază de protocol să decidă cu privire la alte acţiuni/active ale statului aflate în administrarea Ministerului, altele decât cele prevăzute în anexă, în scopul consolidării portofoliului fondului."

Asta ar însemna şi mai multe companii controlate. Şi, ce-i drept, la începutul lunii Constantin Niţă vorbea despre un efort comun al complexurilor energetice pentru investiţii la marile proiecte, aşa cum este Tarniţa.

Finanţarea proiectelor de investiţii în energie se va face din fondurile proprii ale Fondului, din fondurile proprii ale operatorilor economici din portofoliu.

Constituirea Fondul Roman de Investitii Strategice in Energie si Resurse Energetice SA în subordinea ministrului Niţă nu este văzută cu ochi buni de Ministrul Economiei.

Proiectul de lege este, în prezent la Senat, pentru dezbatere.



×
Subiecte în articol: energie Constantin Nita companii de stat
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close