Antena 3 CNN Economic Biz News Ce cumpără şi ce vinde peste hotare România. Exporturile au crescut cu 10% în acest an

Ce cumpără şi ce vinde peste hotare România. Exporturile au crescut cu 10% în acest an

de O.P.    |    28 Oct 2014   •   06:01

Ţara noastră importă carne şi fructe, dar exportă cantităţi impresionane de cereale şi tutun. Astfel că trimitem peste graniţe materie primă şi cumpărăm din afară produse finite. Chiar şi asa, exporturile de produse  agroalimentare au crescut în primul semestru din acest an cu peste 10 procente, faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

 Primul loc în topul importurilor este ocupat de carne. În prima jumătate a anului am cumpărat carne de aproape 300 milioane euro. Importăm, de asemenea, furaje, dar şi fructe în valoare de 218 milioane de euro, respectiv 198 milioane euro. Surprinzător, tot de peste hotare aducem lapte, ouă şi miere pentru care am plătit 176 milioane de euro.

În topul importurilor mai găsim tutun, cereale, preparate din cereale, dar şi zahar. Am importat zahăr în valoare de 125 de milioane de euro, în primul semestru din acest an.

La capitolul exporturi, ne mândrim cu o cantitate impresionantă de cereale vândute. Am trimis peste graniţe cereale în valoare de aproape 900 de milioane de euro. Am exportat şi tutun, dar şi seminţe, de aproape 400 de milioane de euro, fiecare. Am exportat însă şi carne de 125 de milioane de euro, la jumătate din valoarea importurilor.

Per total, valoarea exporturilor a ajuns în primele şase luni la peste 2 miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2013. În schimb, avansul importurilor a fost de doar 1%. Chiar şi aşa, am importat produse agroalimentare de 2,3 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: importuri exporturi

În Gura Presei cu Mircea Badea | Luni-Joi, 24:00, Duminică, 23:00

Mircea Badea, despre aderarea României la Schengen

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close