x close

Ce părere are Franks despre majorarea salariilor bugetarilor. Vezi reacţia oficialului FMI

de M.Z.    |    22 Mar 2012   •   16:53
Ce părere are Franks despre majorarea salariilor bugetarilor. Vezi reacţia oficialului FMI 418 Foto: daylife.com

Majorarea salariilor bugetarilor ar trebui să fie modestă, a avertizat miercuri seară şeful Delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, într-un interviu televizat, potrivit Agerpres.

Pentru a putea să-şi respecte angajamentul unui deficit bugetar redus, pe care l-a convenit cu FMI, autorităţile de la Bucureşti trebuie să controleze cu stricteţe cheltuielile bugetare. Din acest motiv, o eventuală majorare a salariilor în sectorul public ar trebui să fie modestă, apreciază şeful Delegatiei FMI, Jeffrey Franks.

Miercuri, boardul FMI a aprobat cea de-a patra evaluare a acordului preventiv cu România şi a pus la dipoziţie o nouă tranşă, de 505 milioane euro.

Preşedintele Traian Băsescu, a spus, recent, că reîntregirea salariilor bugetarilor se poate realiza începând cu luna iunie a acestui an, în condiţiile menţinerii ţintei de deficit bugetar pentru 2012, de 1,9% din PIB, şi ajustării cheltuielilor materiale şi a banilor care mergeau pentru campania electorală.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că analizează mai multe scenarii pentru creşterea veniturilor populaţiei, inclusiv combinarea unei creşteri salariale cu o reducere a CAS, însă acestea depind de rezultatele bugetare ale primului trimestru.

O creştere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de două miliarde de lei, a spus Bogdan Drăgoi.

De asemenea, acesta a declarat că impactul unei eventuale scăderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012.

Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a măsurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la începutul anului 2011 au fost majorate cu 15%.

Ţinând cont de baza de raportare la care s-a aplicat majorarea, salariile de bază ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% faţă de vara lui 2010.

Citeşte mai multe despre:

Jeffrey Franks FMI crestere deficit bugetar
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati