Antena 3 CNN Economic Biz News Ce părere are Franks despre majorarea salariilor bugetarilor. Vezi reacţia oficialului FMI

Ce părere are Franks despre majorarea salariilor bugetarilor. Vezi reacţia oficialului FMI

Ce părere are Franks despre majorarea salariilor bugetarilor. Vezi reacţia oficialului FMI
Sursa foto: Foto: daylife.com
de M.Z.    |    22 Mar 2012   •   16:53

Majorarea salariilor bugetarilor ar trebui să fie modestă, a avertizat miercuri seară şeful Delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, într-un interviu televizat, potrivit Agerpres.

Pentru a putea să-şi respecte angajamentul unui deficit bugetar redus, pe care l-a convenit cu FMI, autorităţile de la Bucureşti trebuie să controleze cu stricteţe cheltuielile bugetare. Din acest motiv, o eventuală majorare a salariilor în sectorul public ar trebui să fie modestă, apreciază şeful Delegatiei FMI, Jeffrey Franks.

Miercuri, boardul FMI a aprobat cea de-a patra evaluare a acordului preventiv cu România şi a pus la dipoziţie o nouă tranşă, de 505 milioane euro.

Preşedintele Traian Băsescu, a spus, recent, că reîntregirea salariilor bugetarilor se poate realiza începând cu luna iunie a acestui an, în condiţiile menţinerii ţintei de deficit bugetar pentru 2012, de 1,9% din PIB, şi ajustării cheltuielilor materiale şi a banilor care mergeau pentru campania electorală.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că analizează mai multe scenarii pentru creşterea veniturilor populaţiei, inclusiv combinarea unei creşteri salariale cu o reducere a CAS, însă acestea depind de rezultatele bugetare ale primului trimestru.

O creştere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de două miliarde de lei, a spus Bogdan Drăgoi.

De asemenea, acesta a declarat că impactul unei eventuale scăderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012.

Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a măsurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la începutul anului 2011 au fost majorate cu 15%.

Ţinând cont de baza de raportare la care s-a aplicat majorarea, salariile de bază ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% faţă de vara lui 2010.

×
Subiecte în articol: Jeffrey Franks FMI crestere deficit bugetar
Parteneri
Sursa infectării în cazul marelui actor Florin Piersic
x close