Antena 3 CNN Economic Biz News Ce se întâmplă în ţara din Europa în care economia merge prea BINE. E un paradox

Ce se întâmplă în ţara din Europa în care economia merge prea BINE. E un paradox

Ce se întâmplă în ţara din Europa în care economia merge prea BINE. E un paradox
de O.P.    |    09 Apr 2013   •   13:31

Norvegia, coltul de paradis din nordul Europei, nu cunoaste criza. Statistile macro-economice sunt de invidiat. Cu toate acestea, regatul este amenintat de un rau inedit. Prea buna lui stare de sanatate economica favorizeaza cresterea economica, scaderea programului de lucru si... pierderea competitivitatii.

Majoritatea statelor europene se intreaba cum pot sa-si recapete competitivitatea. Reducerea salariilor face parte dintre pistele urmate. In acest timp, anagajatii norvegieni din sectorul privat ameninta cu greve pentru o revalorizare a salariilor lor. Alimentata de veniturile petroliere, economia Norvegiei uluieste cu performantele ei macroeconomice.

Cu o crestere a Produsului Intern Brut de 3,5% in 2012, cu o rata a somajului de 3,6% din populatia activa si un venit mediu lunar de 5.300 euro, s-ar putea crede ca este paradisul pe pamant. Dar aceste statistici iesite din comun intr-o Europa confruntata cu o criza fara sfarsit, parca, ascund un rau nebanuit.
Prea bine platiti, norvegienii nu muncesc suficient. Castigurile salariale medii ale norvegienilor sunt cu 60% mai mari decat media salariilor europene. Incepand cu 2000, ele au progresat cu 63%. „Fara un efect pozitiv pentru economie”, a subliniat Dag Aarnes, economist la Asociatia intreprinderilor norvegiene. Cei 50.000 de imigranti pentru 5 milioane de locuitori, care intra anual in tara in cautarea unui loc de munca, sunt insuficienti pentru a crea a stabiliza evolutia salariilor.

Citeşte mai multe despre acest paradox, pe
www.incomemagazine.ro

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close