Antena 3 CNN Economic Biz News Ce se întâmplă într-o ţară din Europa are efecte asupra cursului leu/euro. Vezi valorile monedei naţionale

Ce se întâmplă într-o ţară din Europa are efecte asupra cursului leu/euro. Vezi valorile monedei naţionale

Ce se întâmplă într-o ţară din Europa are efecte asupra cursului leu/euro. Vezi valorile monedei naţionale
de O.P.    |    18 Mar 2013   •   15:05

Parlamentul cipriot a amânat de luni pentru marţi votul asupra taxei pe depozitele bancare, impusă de zona euro în schimbul unui pachet de ajutor financiar, iar instituţiile de credit din Cipru ar putea rămâne închise mai multe zile pentru a se evitata o retragere masivă de lichidităţi, potrivit AFP
  
Ţările din zona euro au convenit, sâmbătă, un pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru, însă fondurile sunt condiţionate de introducerea unei taxe pe depozitele bancare, prin care guvernul de la Nicosia să obţină circa 5,8 miliarde de euro.
  
Creditorii externi au avansat o taxă de 6,7% pentru conturile cu mai puţin de 100.000 de euro şi 9,9% pentru cele care depăşesc acest nivel.
  
În prezent au loc discuţii pentru modificarea treptelor de taxare, astfel încât să fie protejate în mai mare măsură persoanele cu depozite mici.
  
"Modul în care Cipru îşi organizează finanţarea contribuţiei este decizia guvernului cipriot", a declarat luni Steffen Seibert, purtător de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel.
  
În contextul discuţiilor privind nivelurile de taxare, parlamentul a amânat din nou votul, pentru marţi după-amiază. Votul a fost iniţial planificat pentru duminică.
  
Băncile ar trebui să rămână închise timp de mai multe zile, pentru a se evita retragerea masivă a banilor, notează AFP. Băncile din Cipru şi Grecia sunt închise luni datorită unei sărbători.

Efectele situaţiei din Cipru s-au resimţit şi pe piaţa din România. Banca Naţională a României (BNR) a publicat luni un curs de 4,4170 lei/euro, maximul ultimelor zece săptămâni, ca urmare a pesimismului investitorilor cauzat de taxa pe depozite bancare pe care Cipru trebuie să o aplice pentru a primi ajutor financiar din partea zonei euro.
  
Un curs superior celui de luni, de 4,4223 lei/euro, a fost anunţat de banca centrală la 7 ianuarie. În sesiunea de vineri, cursul a fost de 4,3940 lei/euro.
  
În raport cu dolarul american, iar cursul a urcat cu 4,52 bani, la 3,4088 lei/dolar, cel mai înalt nivel începând cu 14 decembrie. La data menţionată, rata de schimb a fost de 3,4205 lei/dolar.
  
În acelaşi timp, rata de referinţă pentru francul elveţian a crescut de la 3,5677 lei/franc la 3,6160 lei/franc. Cursurile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.




×
Subiecte în articol: curs leu euro
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close