Antena 3 CNN Economic Biz News Ce trebuie să facă România pentru a deveni exportator de energie

Ce trebuie să facă România pentru a deveni exportator de energie

Ce trebuie să facă România pentru a deveni exportator de energie
Sursa foto: Foto: blogspot.com
14 Mai 2013   •   16:18

România ar putea deveni, pe termen lung, un exportator de energie, este de părere Cătălin Păuna, economist senior al reprezentanţei Băncii Mondiale (BM) în România. Pentru aceasta însă, ţara noastră trebuie să alinieze preţurile la cele europene pentru a stimula investiţiile şi eficienţa energetică.

"Referitor la exportul de energie, pe termen lung, având în vedere structura sistemului energetic şi resursele din Marea Neagră, am putea deveni un exportator. Dar nu trebuie să ne propunem să devenim exportator de energie în măsura în care nu vedem un beneficiu clar în acea zonă", a afirmat Păuna, citat de Mediafax.

Economistul a mai precizat că România trebuie, de exemplu, să reducă dependenţa energetică prin utilizarea mai eficientă a resurselor interne, care pot substitui importurile de gaze naturale.

"Însă nu poţi să exploatezi resursele respective în măsura în care piaţa nu funcţionează pe deplin, în măsura în care preţul nu este corect, ci este departe de preţul de piaţă, pentru că randamentele respective nu justifică investiţia, iar un investitor privat nu mai are garanţia că-şi va recupera investiţia", a declarat Păuna.

"Economia românească este încă ineficientă din perspectivă energetic, în sensul că pentru a produce o unitate de produs intern brut consumăm de trei ori mai multă energie pe medie decât resul Europei', a adăugat economistul.



 

 

 

×
Subiecte în articol: energie electrică banca mondiala
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close