Antena 3 CNN Economic Biz News Cea mai slabă creştere economică trimestrială din ultimii 10 ani în China

Cea mai slabă creştere economică trimestrială din ultimii 10 ani în China

Cea mai slabă creştere economică trimestrială din ultimii 10 ani în China
Sursa foto: china
16 Apr 2009   •   14:52

Criza financiară afectează grav China. Specialiştii spun că statul asiatic a înregistrat cea mai slabă creştere economică trimestrială din ultimii zece ani. Considerată de mulţi economişti un model de urmat, economia chineză a avut de suferit în principal din cauza scăderii exporturilor.

Oficialii chinezi au dat publicităţii rezultatele economice din prima parte a anului. Potrivit statisticilor, ritmul de creştere a economiei chineze a continuat să încetinească în primul trimestru al acestui an.
"În prezent, atât economia noastră cât şi cea mondială trec printr-un moment extrem de dificil. Situaţia este gravă. Trebuie să luăm măsuri rapide în funcţie de ce se întâmplă pe pieţele externe. Ne pregătim pentru ce e mai rău deoarece trebuie să fim gata să acţionăm eficient", a declarat purtătorul de cuvânt al biroului chinez de statistică.

Exporturile chineze au scăzut cu 17 procente în luna martie, a cincea lună de scădere consecutivă, însă declinul a fost mai mic decât căderea înregistrată în luna februarie. Cu toate acestea, pentru ansamblul anului 2009 guvernul chinez şi-a fixat drept obiectiv o creştere economică de opt procente.
"Comerţul exterior s-a prăpuşit iar investiţiile străine directe au scăzut. Valoarea totală a importurilor şi a exporturilor pe primul trimestru a fost de aproape 430 de miliarde de dolari, în scădere cu 25% faţă de anul trecut", a precizat aceeaşi sursă.
Pentru a contracara efectele crizei, Beijingul a lansat în noiembrie un plan de relansare economică de 460 miliarde de euro. Planul cuprinde măsuri fiscale dar mai ales investiţii masive, în special în infrastructură.

Antena3

×
Subiecte în articol: China crestere economica
Parteneri
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat
x close