Antena 3 CNN Economic Biz News China a devenit a doua putere economică mondială. Până în 2030 ar putea lua locul SUA

China a devenit a doua putere economică mondială. Până în 2030 ar putea lua locul SUA

China a devenit a doua putere economică mondială. Până în 2030 ar putea lua locul SUA
16 Aug 2010   •   21:33

China a devenit a doua putere economică a lumii. După 30 de ani de creştere spectaculoasă, oficialii de la Beijing se pot lăuda că i-au depăşit pe japonezi. Şi lucrurile nu se opresc aici. Experţii spun că Statele Unite vor pierde primul loc în defavoarea Chinei până în anul 2030.

Produsul Intern Brut al Japoniei a fost în trimestrul al doilea mai mic decât cel al Chinei iar cele două ţări au făcut schimb de locuri în topul economiilor mondiale.

Economia Japoniei valorează acum aproximativ 1,28 trilioane de dolari americani. De partea cealaltă, chinezii se pot lăuda cu o economie estimată la 1,33 trilioane de dolari. Asta pentru că niponii au crescut cu doar 0,4 procente în trimestrul al doilea, mult mai puţin decât estimau analiştii economici.

Şi problemele pentru Tokyo nu se opresc aici. Analiştii estimează că economia japoneză se va confrunta cu deflaţia şi cu creşterea yenului, lucru care va afecta exporturile acestei ţări.

În plus, chinezii ameninţă şi primul loc. Potrivit experţilor, economia Chinei o va depăşi pe cea a Statelor Unite cel târziu până în 2030. În acest moment, PIB-ul Statelor Unite este de aproximativ 14 trilioane de dolari.

Antena 3

×
Subiecte în articol: economie SUA
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close