Antena 3 CNN Economic Biz News China cere SUA să îi garanteze siguranţa investiţiilor

China cere SUA să îi garanteze siguranţa investiţiilor

China cere SUA să îi garanteze siguranţa investiţiilor
Sursa foto: dolar yuan
23 Iul 2009   •   18:28

China va cere Statelor Unite să protejeze activele sale de investiţii la primul dialog economic şi strategic dintre cele două state, a anunţat un oficial de la Beijing, citat de agenţia de presă Xinhua.

?Cred că delegaţia chineză, în special vicepremierul Wang Qishan, vor manifesta în mod explicit speranţa că Statele Unite ar trebui să facă politici economice responsabile, inclusiv politici financiare şi monetare, pentru a menţine stabilitatea dolarului şi a păstra siguranţa activelor chineze," remarca Zhu Guangyao, viceministru de Finanţe.

Consilierul de stat Dai Bingguo, vicepremierul Wang Qishan din partea Chinei şi secretarul american de stat Hillary Clinton şi secretarul Trezoreriei Timothy Geithner vor coprezida dialogul.

China este cel mai mare deţinător de bonduri americane şi s-a arătat preocupată că un dolar în cădere ar putea afecta valoarea investiţiilor chineze din SUA. În martie, premierul Wen Jiabao ceruse SUA ?să garanteze siguranţa activelor chineze."

"Fiind un investitor important, China este profund îngrijorată de situaţia economică din SUA, şi speră că politica de stimulare va aduce progrese?, declara Zhu.Acesta a subliniat că China doreşte o piaţă financiară americană mai stabilă, un deficit fiscal în scădere

China, cu cele mai mari rezerve în valută străină din lume de 2,13 trilioane dolari, a cumpărat obligaţiuni de 38 mililarde dolari în mai, ducând totalul la 801.5 miliarde dolari, potrivit Departamentului Trezoreriei din SUA.
China va lua decizii de investiţii în acord cu cele trei principii de investiţii în bonduri americane: siguranţă, lichiditate şi profitabilitate, arăta Zhu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close