Antena 3 CNN Economic Biz News China promite 10 miliarde dolari ca împrumut pentru Africa

China promite 10 miliarde dolari ca împrumut pentru Africa

China promite 10 miliarde dolari ca împrumut pentru Africa
Sursa foto: imprumut extern
09 Noi 2009   •   04:49

Premierul chinez Wen Jiabao a promis că China va acorda 10 miliarde de dolari ţărilor africane ca împrumut în următorii trei ani.
"Vom ajuta Africa să îşi dezvolte potenţialul financiar," declara Wen la conferinţa pentru cooperare sino-africană ce s-a deschis în Egipt. La forum este aşteptat să se discute despre cooperarea economică şi nu numai între China şi Africa. China este interesată în special de piaţa africană pentru bunurile sale şi caută de asemenea surse de energie.
Potrivit statisticilor chineze, comerţul dintre China şi Africa a crescut cu 45% anul trecut, la un record de 106 miliarde dolari. Angola a rămas cel mai mare partener african pentru China, Africa de Sud fiind pe locul doi.
Premierul chinez a menţionat că ţara sa va dezvolta programe de mediu pe continentul african, inclusiv 100 de proiecte energetice ecologice.
În ultimii cinci ani, investiţiile directe chineze în Africa au ajuns de la 491 milioane dolari în 2003 la 7.8 miliarde dolari în 2008.
Pe de altă parte, premierul chinez a respins acuzaţiile de 'neo-colonialism' lansate împotriva ţării sale pentru prezenţa din în Africa. ?Afirmaţiile conform cărora China este în Africa ca să pună stăpânire pe resursele sale şi că ea practică neo-colonialismul sunt vechi', a declarat Wen Jiabao. ?Aceasta teză nu merită nici măcar să fie apărată. De ce atenţia este concentrată asupra Chinei? S-au plâns africanii sau occidentalii??.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: imprumut extern africa
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close