Antena 3 CNN Economic Biz News Clientul unei bănci a obţinut în instanţă o perioadă de graţie la plata ratelor la credit

Clientul unei bănci a obţinut în instanţă o perioadă de graţie la plata ratelor la credit

Clientul unei bănci a obţinut în instanţă o perioadă de graţie la plata ratelor la credit
Sursa foto: Foto: Intact Images
21 Oct 2010   •   12:59

O instanţă din România a luat o decizie care i-a suprins pe cei din mediul bancar. Magistraţii au hotărât ca unui restanţier să i se acorde o perioadă de graţie la plata ratelor la credit. Clientul băncii a argumentat că firma la care lucra a intrat în insolvenţă şi că nu are venituri, însă reprezentanţii băncilor spun că datoria se acumulează, iar respectivul client până la urmă tot va trebui să plătească.

"Probabil este vorba despre un caz izolat al unei instanţe care poate decide suspendarea temporară a plăţii ratelor până la judecarea pe fond a unei cauze. În veci, clientul nu va mai putea obţine un credit de la o bancă", au declarat surse bancare, pentru Gândul.

Potrivit juristului Iulian Urban, instanţa şi-a bazat decizia pe prevederile Codului de Procedură Civilă. "Acum câteva zile, o instanţă din România a acordat termen de graţie unui restanţier la bancă după ce acesta a venit şi a demonstrat că, din cauza crizei economice, compania la care lucra a intrat în insolvenţă şi că nu are venituri", a declarat Urban.

Prin folosirea termenului de graţie din Codul de Procedură Civilă, o perioadă de şase luni, restanţierul nu va plăti băncii nimic, iar banca nu poate să-i perceapă dobânzi sau penalităţi, a explicat juristul.

În prezent, proiectul legislativ care ar trebui să reglemeteze falimentul persoanelor fizice este blocat la comisia juridică din Camera Deputaţilor. Legea ar proteja românii care nu-şi mai pot plăti datoriile la bănci din cauză că au fost concediaţi sau pentru ca li s-au diminuat lefurile.




×
Subiecte în articol: instanta client banca
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close