Antena 3 CNN Economic Biz News Colapsul Greciei costă România 629 milioane de euro

Colapsul Greciei costă România 629 milioane de euro

Colapsul Greciei costă România 629 milioane de euro
Sursa foto: grecia
22 Feb 2010   •   00:00

Banca Naţională a României (BNR) va trebui să contribuie cu 629 milioane de euro la planul Băncii Centrale Europene de 25 de miliarde de euro pentru salvarea Greciei, scrie Cotidianul. Potrivit ?Der Spiegel?, Ministerul Finanţelor din Germania are pregătit un plan prin care statele membre din zona euro să ofere Greciei ajutoare externe de 20-25 miliarde de euro. Contribuţia fiecărei ţări la pachetul de sprijin va fi calculată în funcţie de participaţia pe care o deţin la capitalul Băncii Centrale Europene.

Astfel, Banca Naţională a României (BNR) va trebui să pună la dispoziţie 629 milioane de euro la planul Băncii Centrale Europene. ?BNR nu a avut până acum discuţii cu oficialii BCE privind ajutorul pe care România va trebui să-l acorde Greciei. Dar dacă BCE ne va solicita ajutorul, atunci îl vom acorda pentru că de obicei deciziile BCE nu sunt facultative?, a declarat pentru Cotidianul consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.


Participaţia BNR la capitalul Băncii Centrale Europene (BCE) e de 2,5188%.

Băncile centrale din România şi Bulgaria au intrat la începutul anului 2007 în capitalul BCE, având o pondere calculată după "cotele respectivelor state membre în totalul populaţiei şi în Produsul Intern Brut (PIB) ale Uniunii Europene, în proporţii egale, comunicate BCE de către Comisia Europeană".

Respectivele ponderi se ajustează o dată la cinci ani sau de câte ori noi state membre aderă la UE. Deci, de la 1 ianuarie 2007, capitalul BCE s-a mărit cu 195,98 milioane euro, din care 145,099 milioane euro (2,5188% din capitalul BCE) înseamnă participaţia la capital a BNR, iar 50,88 milioane euro (0,8833%) sunt cota de capital deţinută de Banca Naţională a Bulgariei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR România
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close