Comisia Europeană: Tarifele de roaming, mai ieftine cu 36% începând de săptămâna viitoare

de D.D.    |    27 Iun 2013   •   20:21
Comisia Europeană: Tarifele de roaming, mai ieftine cu 36% începând de săptămâna viitoare Foto: www.publicserviceeurope.com

Comisia Europeană a anunţat joi că tarifele de roaming pentru servicii de email, video şi accesarea reţelelor sociale scad în UE cu 36% , începând de la 1 iulie. De asemenea, vor fi operate reduceri şi pentru serviciile de voce şi text, în conformitate cu reglementările comunitare.

Operatorii de telefonie mobilă pot taxa clienţii care călătoresc în Uniunea Europeană cu maximum 45 de eurocenţi pe megabit, pentru servicii de date, se arată într-un comunicat al CE. Limita maximă actuală de 70 de eurocenţi pe meagabit a fost stabilită în urmă cu un an.

Din iulie 2014, plafonul maxim pentru servicii de date va fi de 20 de cenţi.

Aceste reduceri fac parte din strategia vicepreşedintelui CE Neelie Kroes de a unifica piaţa europeană a telecomunicaţiilor

Potrivit Bloomberg, operatorii de telecomunicaţii s-au plâns că iniţiativele lui Kroes, favorabile consumatorilor, sunt prea restrictive pentru companii şi afectează investiţiile în reţele şi tehnologie. UE a redus tarifele de retail cu 80% din 2007.

"Cele mai recente reduceri ale tarifelor lasă mai mulţi bani în buzunarele utilizatorilor, din vară, şi sunt un pas esenţial spre eliminarea acestor suprataxe. Este bine atât pentru consumatori cât şi pentru companii, pentru că elimină temerile din piaţă", a precizat Kroes în comunicat.

Tarifele de roaming pentru transmiterea de date în Croaţia, ţară care intră în UE la 1 iulie, vor scădea de aproape 15 ori şi trimiterea de SMS-uri sau serviciile de voce vor fi de 10 ori mai ieftine în această ţară.

La nivelul UE, efectuarea apelurilor de voce va costa maximum 24 de eurocenţi/minut plus TVA, cu 17% mai puţin decât în 2012.

În cazul apelurilor primite, plafonul este de 7 cenţi/minut plus TVA, în scădere cu 12,5% faţă de anul trecut.

Trimiterea unui mesaj text va fi taxată cu maximum 8 eurocenţi plus TVA, cu 11% mai puţin comparativ cu 2012.

În iulie 2014, vor avea loc noi reduceri ale tarifelor de roaming. Tarifele vor scădea la 19 eurocenţi pe minut pentru efectuarea de apeluri de voce, la 5 cenţi pentru apeluri primite şi la 6 eurocenţi în cazul SMS-urilor.

La sfârşitul lunii mai, Kroes a făcut apel pentru crearea unei "pieţe unice" a telecomunicaţiilor în Europa.

 

 

 

Parteneri
x close