Antena 3 CNN Economic Biz News Companiile aeriene europene au început să ceară ajutor guvernamental din cauza norului de cenuşă

Companiile aeriene europene au început să ceară ajutor guvernamental din cauza norului de cenuşă

Companiile aeriene europene au început să ceară ajutor guvernamental din cauza norului de cenuşă
Sursa foto: companii
18 Apr 2010   •   15:12

Companiile aeriene europene au început să ceară ajutor guvernamental din cauza efectelor norului de cenuşă asupra sectorului transporturilor pe calea aerului, iar Comisia Europeană ar putea pregăti un pachet de sprijin similar cu cele destinate băncilor sau industriei auto. Compania belgiană Brussels Airlines a devenit primul transportator aerian care cere ajutorul guvernului, potrivit AFP.

"Nimeni din industria aeriană nu poate suporta această situaţie. Este o situaţie excepţională", a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al companiei belgiene, Geert Sciot.

Reacţia autorităţilor belgiene este una prudentă şi nu se pune problema să acţioneze pe cont propriu, mai ales că se apropie cea de-a doua jumătate a anului, când Belgia va prelua preşedinţia rotativă de şase luni a UE.

"Europa nu va accepta. Companiile au obligaţia, conform legislaţiei europene, de a returna clienţilor preţul biletelor. Am înţeles că este vorba de sume importante, dar soluţia trebuie găsită în cadrul Uniunii Europene. Vom discuta cu Comisia", a afirmat secretarul de stat în ministerul Transporturilor Etienne Schouppe.

Însă măsurile de sprijin la nivelul UE sunt deja în lucru. Comisia Europeană (CE) a anunţat oficial că va evalua impactul economic al norului de cenuşă vulcanică de deasupra Europei, iar orice eventuale măsuri luate la nivelul Uniunii Europene trebuie coordonate adecvat.

"Norul de cenuşă vulcanică a creat o situaţie fără precedent. Am cerut comisarului european pentru Transporturi, Siim Kallas, să coordoneze reacţia Comisiei şi să evalueze complet impactul situaţiei create de acest nor asupra economiei, în particular asupra industriei transporturilor aeriene. Este important ca orice măsuri luate în calcul să fie coordonate la nivel european", a declarat duminică, într-un comunicat, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Între timp, compania olandeză KLM a anunţat că a derulat un zbor de test în urma căruia stabilit că norul de cenuşă nu provoacă pagube tehnice de nicio natură aeronavelor. KLM a mai programat alte nouă teste. Grupul german Lufthansa a efectuat sâmbătă propriile teste, cu 10 avioane, ajungând la concluzii similare.

Antena3.ro




×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close