Antena 3 CNN Economic Biz News Concesionările din zona Insulei Şerpilor: Nicolae Vidu a demisionat din funcţia deţinută la Rompetrol

Concesionările din zona Insulei Şerpilor: Nicolae Vidu a demisionat din funcţia deţinută la Rompetrol

Concesionările din zona Insulei Şerpilor: Nicolae Vidu a demisionat din funcţia deţinută la Rompetrol
Sursa foto: Insula Serpilor
05 Feb 2009   •   16:23

Concesionarea suprafeţelor din zona Insulei Şerpilor, unde există resurse foarte mari de gaze şi petrol, face deja primele victime. Joi, Nicolae Vidu, administrator la Rompetrol Well Services şi reprezentantul firmei Sterling Resoucers România a demisionat din prima funcţie, deţinută la Rompetrol, "pentru a înlătura suspiciunile în acest caz." Vidu este cel care a facilitat legătura dintre cele două firme, fiind şi un apropiat al lui Dinu patriciu, fostul acţionar majoritar la Rompetrol. De asemenea, Dinu Patriciu este bun prieten cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Guvernul condus de Tăriceanu a concesionat o parte din suprafeţele din zona Insulei Şerpilor firmei Sterling Resoucers, care a funcţionat în România ca o firmă de apartament, sucursala de aici fiind radiată de la Registrul Comerţului acum câteva săptămâni. Din partea Guvernului, semnătura pe actul de concesiune a fost pusă de şeful cancelariei, Dorin Marian, fost angajat la Rompetrol, potrivit Evenimentului Zilei.
Miercuri, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Bogdan Găbudeanu, a fost demis de premierul Emil Boc, tocmai în contextul actualului scandal. Cu puţin timp înainte de a fi demis, Găbudeanu declara nonşalant că suprafeţele concesionate de Guvernul României firmei Sterling Resoucers nu fac parte din suprafaţa obţinută de ţara noastră prin verdictul de la Haga. Acest lucru s-a dovedit a nu fi adevărat. În afară de firma Sterling Resoucers, un alt beneficiar al concesionărilor din zona Insulei Şerpilor este OMV, grupul deţinând deja aici trei platforme.
Deocamdată, nimeni nu s-a autosesizat în acest caz. Dacă se va dovedi că o parte din acţiunile de concesionare au fost ilegale, este posibil ca, între timp, actorii importanţi să părăsească ţara, având în vedere că, se pare, nici o autoritate din România nu a deschis o anchetă oficială. Se aşteaptă deocamdată desecretizarea anexelor din contractul dintre fostul Guvern şi Sterling Resoucers, desecretizare promisă de actualul premier, Emil Boc.
este veriga ce face legătura între Rompetrol şi firma Sterling, cea care are dreptul de exploatare a zăcămitelor din perimetrele maritime Pelican şi Midia. Vidu este administrator al unei firme din grupul Rometrol şi, în acelaşi timp, reprezentant legal al Sterling Resoucers România. Prin urmare, scandalul a ajuns şi la omul de afaceri Dinu Patriciu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rompetrol
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close