Antena 3 CNN Economic Biz News Consiliul Concurenţei a amendat 14 fonduri de pensii private cu peste 1,2 milioane de euro

Consiliul Concurenţei a amendat 14 fonduri de pensii private cu peste 1,2 milioane de euro

Consiliul Concurenţei a amendat 14 fonduri de pensii private cu peste 1,2 milioane de euro
Sursa foto: Foto: Intact Images
17 Aug 2010   •   15:02

14 fonduri de pensii private din România au fost amendate cu peste 1,2 milioane euro de Consiliul Concurenţei. Potrivit consiliului, cei 14 s-au înţeles să-şi împartă clienţii fără să ţină cont de formula specificată în lege. În plus, sunt suspectaţi şi de o posibilă înţelegere privind nivelul comisionului de administrare. 78.000 de persoane sunt afectate de aceste practici.

Consiliul Concurenţei a sancţionat 14 agenţi economici care au participat la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa administrării private a fondurilor de pensii obligatorii.

Conform legii, clienţii trebuiau să fie repartizaţi aleatoriu. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat, iar administraţiile de fonduri de pensii au preferat să împartă clienţii în mod egal. Astfel, o parte dintre fonduri au câştigat mai mulţi clienţi şi o cotă de piaţă mai mare decât dacă s-ar fi făcut o împărţire proporţională.

Cei de la Consiliul Concurenţei mai au o anchetă în desfăşurare, tot pe Pilonul II de pensii. Alte şase fonduri sunt suspectate că s-au înteles pentru aplicarea unui nivel maxim al comisionului de administrare prevăzut de lege, de 2,5%.

Surse din piaţa pensiilor private nu neagă faptul că această redistribuire a clienţilor a avut loc, dar spun că scopul lor nu a fost să câştige cotă de piaţă ci pentru a respecta cât mai mult alegerea clienţilor. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, sancţiunea aplicată de Consiliul Concurenţei nu va afecta sub nicio formă persoanele înscrise în Pilonul II de pensii.

Antena 3



×
Subiecte în articol: fonduri pensii amenzi Consiliul Concurentei
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close