Antena 3 CNN Economic Biz News Consum în creştere, venituri mai mici: Cifrele din bugetul Boc se bat cap în cap

Consum în creştere, venituri mai mici: Cifrele din bugetul Boc se bat cap în cap

Consum în creştere, venituri mai mici: Cifrele din bugetul Boc se bat cap în cap
Sursa foto: buget
03 Feb 2009   •   13:19

Proiectul de buget pe 2009, pus la punct de actualul Guvern, prezintă o serie de neconcordanţe între realitatea economică şi planurile Cabinetului Boc, anunţă Financiarul.
Una dintre nereguli se referă la discrepanţa dintre încasările din impozitul pe salarii şi cele din TVA. Cu toate că Executivul pune accent pe venituri mai mari din partea populaţiei, acestea nu au fost estimate şi în prognozele despre consum.
Proiectul bugetului, prezentat de Executiv partenerilor sociali, a stârnit nemulţumirea sindicatelor şi patronatelor. Acestea lansează acuze la adresa Guvernului, pe motiv că a întocmit un buget nerealist, bazat pe calcule eronate, pentru a rezulta un deficit de 2% din PIB. În acest scop, Guvernul mizează pe încasări de 44,42 miliarde lei, proveniţi din taxa pe valoare adăugată, cu 8,7% mai mult faţă de execuţia preliminară din 2008.
Acest lucru ar fi posibil dacă se ţine cont de o crestere economica de 1%-2% şi de o inflaţie de 5%-6%.
Mai mult, Guvernul speră la venituri din impozitul pe salarii de 21,22 miliarde lei, adică o majorare cu 36,2% faţă de 2008. O asemenea creştere poate fi obţinută fie în urma unei supraimpozitări, neanunţate încă, fie prin majorări ale veniturilor.
Sporurile salariale nu se regăsesc în consum, prin TVA. În acelaşi timp, ipoteza privind creşterea veniturilor care s-ar reflecta în economisire, prin depozitele bancilor, nu e viabilă.
Motivul: în proiectul de buget creşterea profiturilor din sistemul bancar este estimată la maxim 7%. În schimb, orientarea populaţiei spre economisire ar fi un avantaj net pentru bănci.
O altă problemă avansată de Guvern este cea legată de microîntreprinderi. Încasările din impozitul pe veniturile acestor firme sunt estimate la 694 milioane de lei, cu 84,8% mai mult. BNS a anunţat, deja, că proiectul de buget este greşit şi incomplet.
Pe de altă parte, patronatele au spus că măsurile anticriză anunţate nu vor avea în niciun caz un efect de relansare a economiei, dimpotrivă.
Funcţionarii Publici ameninţă cu greva generală începând cu 27 februarie. Federaţia Pensionarilor anunţă că va da în judecată Guvernul, dacă nu vor fi aplicate majorările de pensii care le-au fost promise. De cealaltă parte, patronatele spun că Executivul nu sprijină firmele româneşti.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bugetul de stat
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close