Antena 3 CNN Economic Biz News Creşterea economică din SUA a întrecut aşteptările în T4: 5,9%

Creşterea economică din SUA a întrecut aşteptările în T4: 5,9%

Creşterea economică din SUA a întrecut aşteptările în T4: 5,9%
Sursa foto: euro
26 Feb 2010   •   16:55

Economia americană a crescut în trimestrul al patrulea mai rapid decât a fost estimat iniţial, a anunţat, vineri, Departamentul Comerţului, revizuind datele privind avansul economic pentru ultimele trei luni ale anului la 5,9%, de la 5,7%, transmite Reuters.

Aprecierea Produsului Intern Brut (PIB) din ultimul trimestru rămâne, dar, cea mai accentuată începând cu trimestrul al treilea din 2003. Între iulie şi septembrie, activitatea economică din SUA a avansat cu 2,2%.

Analiştii consultaţi de Reuters se aşteptau ca Departamentul Comerţului să nu modifice datele anunţate anterior.

În pofida recuperării solide a economiei în trimestrul al patrulea din 2009, după ce mai gravă criză după cea din anii '30, datele disponibile pentru primele luni din 2010 indică o încetinire a ritmului.

Excluzând impactul stocurilor, economia americană s-a majorat numai cu 1,9% în trimestrul al patrulea, comparativ cu prima estimare de 2,2%.

Stocurile companiilor au scăzut doar cu 16,9 miliarde de dolari, faţă de 33,5 miliarde de dolari cât se considera iniţial, însă au contribuit la avansul PIB cu 3,88 puncte procentuale. Acesta este cea mai mare contribuţie din ultimii 23 de ani.

Pentru întreg anul 2009, Departamentul Comerţului a menţinut datele iniţiale privind contracţia economiei cu 2,4%, cel mai mare declin din 1946, primul an după Al Doilea Război Mondial.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: SUA crestere economica
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close