Antena 3 CNN Economic Biz News Creşterea PIB-ului mondial cu 2,2% în 2009, prea greu de realizat conform FMI, care a redus estimările

Creşterea PIB-ului mondial cu 2,2% în 2009, prea greu de realizat conform FMI, care a redus estimările

Creşterea PIB-ului mondial cu 2,2% în 2009, prea greu de realizat conform FMI, care a redus estimările
Sursa foto: grafic
25 Ian 2009   •   17:47

Fondul Monetar Internaţional îşi va reduce estimările privind creşterea economiei mondiale în anul care a început de la 2,2% la 1,5% sau, chiar mai rău, la 1%. Motivul acestei schimbări care, trebuie spus, este substanţială, este înrăutăţirea situaţiei economice mondiale din cauza crizei financiare persistente, spune Axel Bertuch-Samuels, directorul adjunct al diviziei monetare şi pieţe de capital a FMI.
Fondul a trebuit să îşi schimbe estimările în contextul unui an 2009 care se anunţă foarte dificil pentru economia mondială, anunţă Mediafax. Din noiembrie 2008, atunci când fusese publicată prognoza FMI care indica o creştere de 2,2% pentru acest an, numeroase economii naţionale au avut grave probleme, intrând în recesiune, sau fiind nevoite să aloce fonduri substanţiale pentru a salva de la faliment diverse companii.
"Va fi revizuită la 1-1,5% pentru 2009, adică cu destul de mult", a recunoscut cu regret Bertuch-Samuels.
"Perspectivele economiei mondiale s-au deteriorat în ultimele luni, încrederea consumatorilor şi a mediului de afaceri a coborât la niveluri nemaivăzute în decenii, iar activitatea economică a scăzut semnificativ", a adăugat acesta, conform sursei citate.
Ironic este faptul că şi datele publicate în noiembrie reprezentau, la rândul lor, o reducere a prognozei pentru 2009, faţă de ceea ce se dăduse publicităţii în luna octombrie a anului trecut. Atunci, FMI anunţase o creştere economică de 3% pentru anul curent, cifră pe care a trebuit să o corecteze cu 0,8 puncte procentuale o lună mai târziu. Datele oficiale vor fi publicate de către FMI miercuri, 28 ianuarie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FMI
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close