Antena 3 CNN Economic Biz News Criza ar putea întoarce economia britanică cu cinci ani în urmă

Criza ar putea întoarce economia britanică cu cinci ani în urmă

Criza ar putea întoarce economia britanică cu cinci ani în urmă
27 Dec 2008   •   10:05

Cea mai mare criză de după cel de-al Doilea Război Mondial ar putea întoarce economia britanică la nivelul de acum cinci ani, arată un studiu al unei agenţii din regat. Centrul pentru cercertare economică şi de afaceri (CEBR) avertizează că economia Mariii Britanii s-ar putea micşora cu 2,9 procente anul viitor, pe măsură ce împrumuturile bancare continuă să stagneze.
Această estimare depăşeşte previziunile Trezoreriei că economia va scădea cu 0,75- 1,25 procente anul viitor, în vreme ce Marea Britanie se va întoarce spre cifre pozitive începând cu a doua jumătate a anului.
De altfel, mai mulţi analişti au făcut previziuni ale unei scăderi de 2,5% în PIB anul viitor, ceea ce ar reprezenta cea mai rea performanţă din 1947.
CEBR aprecia că lucrurile ar putea sta mult mai rău, având în vedere că în pofida declaraţiilor publice ale guvernului ca băncile să împrumute, acestea sunt mai degrabă interesate să îşi asigure bilanţul.
Economiştii CEBR avertizează asupra pericolului ca firmele să taie investiţiile în vreme ce consumatorii opresc cheltuielile şi economisesc mai mult. Dacă se ajunge la acest scenariu este de aşteptat o contracţie de 5-10%, ce ar duce economia în urmă cu cinci ani.
Statisticile oficiale anterioare au confirmat că economia se înfreaptă spre recesiune mai repede decât se credea.
Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close