Antena 3 CNN Economic Biz News Criza financiară în România: Sindicatele estimează 1 milion de şomeri, autorităţile doar 30.000

Criza financiară în România: Sindicatele estimează 1 milion de şomeri, autorităţile doar 30.000

Criza financiară în România: Sindicatele estimează 1 milion de şomeri, autorităţile doar 30.000
16 Noi 2008   •   18:41

Criza îi aduce pe emigranţii români acasă şi nici în ţară lucrurile nu stau mai bine. Aproape 30.000 de români ar putea rămâne fără slujbe până în martie 2009, însă cifra anunţată de Ministerul Muncii creşte constant. Ionel Muscalu, şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea forţei de Muncă a confirmat cifrele declarate de ministrul Muncii, dar consideră că numărul disponibilizărilor nu este îngrijorător, ţinând cont de faptul că în perioada noiembrie 2007 ? martie 2008 s-au făcut aproximativ 25.000 de disponibilizări.
Pe de altă parte, sindicatele fac nişte previziuni care pot fi catalogate drept apocaliptice: triplarea numărului de şomeri. Astfel, cifra ar ajunge la aproximativ un milion de oameni fără loc de muncă, la care se adaugă aproximativ 500.000 de români care s-ar putea întoarce acasă din străinătate.
Ionel Muscalu susţine că Agenţia este capabilă să asigure un plus de 40.000 de indemnizaţii de şomaj, dacă va fi necesar. El a adăugat că în acest moment, pe piaţa muncii din România sunt disponibile aproape 17.000 de locuri de muncă.
Agricultura, sectorul financiar, industria textilă şi cea a construcţiilor de maşini vor aduce cei mai mulţi şomeri pe lista agenţiilor de ocupare a forţei de muncă. Judeţele cele mai afectate de disponibilizări sunt Vaslui, Iaşi, Dâmboviţa, Timiş şi Cluj.
Autorităţile române spun că situaţia nu este foarte gravă. Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, a dat asigurări că piaţa forţei de muncă din România poate asimila şi până la 500.000 de persoane, la care se adaugă şi românii din Spania şi Italia care vor să se întoarcă în ţară anul viitor.
Dacă, în urmă cu câteva luni, aproximativ 30% dintre românii din Italia şi Spania susţineau că se vor întoarce în ţară pentru a-şi deschide o afacere sau pentru a se angaja, acum România riscă să se aleagă cu încă 500.000 şomeri. Cei mai mulţi dintre români n-au altă soluţie decât să revină la vechile case, întrucât găsesc cu greu de lucru iar salariile sunt tot mai mici. Antena 3

×
Subiecte în articol: locuri de munca
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close