Antena 3 CNN Economic Biz News Criza gazelor a luat sfârşit. România intră în stare de normalitate

Criza gazelor a luat sfârşit. România intră în stare de normalitate

Criza gazelor a luat sfârşit. România intră în stare de normalitate
Sursa foto: Conducta gaze
21 Ian 2009   •   12:30

Criza gazelor a luat sfârşit, cel puţin pentru moment. Gazele ruseşti livrate prin Ucraina au ajuns, miercuri dimineaţă, şi pe teritoriul României.
Autorităţile au ridicat situaţia de urgenţă instaurată la începutul crizei gazelor. Anunţul a fost făcut, miercuri, de către ministrul Economiei, Adriean Videanu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit acestuia, România intră, astfel, în stare de normalitate.

Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord privind tranzitul de gaze către Europa, care a fost smenat în cursul zilei de luni. Cele două ţări s-au înţeles după negocierile ce au avut loc la Moscova între premierul rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Iulia Timoşenko. Premierul ucrainean a spus despre negocierile de sâmbătă seară că "nu au fost deloc uşoare", dar "s-a ajuns la o întelegere reciprocă", fapt ce permite celor două ţări să semneze contractele.
Potrivit acordului, în 2009 părţii ucrainene i se va acorda o reducere de 20% pentru gazul natural rusesc, dar numai cu condiţia păstrarii tarifului privilegiat al tranzitului prin Ucraina la preţul de anul trecut. Aşadar, Ucraina va cumpăra gaz anul acesta la pretul de 376 dolari pe mia de metri cubi.
Criza gazelor a început în 7 ianuarie, după ce Rusia a închis conductele care transportau gaz către consumatorii europeni. Moscova acuza, atunci, Kievul că fură din gazul ce îi tranzitează teritoriul.

Antena 3

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close