Antena 3 CNN Economic Biz News Criza japoneză se extinde la nivel mondial

Criza japoneză se extinde la nivel mondial

Criza japoneză se extinde la nivel mondial
Sursa foto: Foto: soxfirst.com
16 Mar 2011   •   23:01
Economia Japoniei este în stare de şoc. Bursele continuă să scadă. Multe fabrici au rămas închise, de data aceasta pe termen nelimitat. Cele mai afectate sunt cele care produc maşini şi componente IT. Efectele se vor vedea curând şi pe pieţele internaţionale: ne aşteaptă noi scumpiri la componentele de înaltă tehnologie. În schimb, lipsa cererii japoneze a determinat o scădere a preţurilor în cazul unor materii prime.

De patru zile, scade preţul petrolului, al aurului şi al cerealelor. Sunt materii prime de care Japonia acum nu mai are nevoie după ce s-au oprit nenumăratele linii de producţie. Cutremurul a blocat tot: a întrerupt producţia şi a închis rafinăriile. Asta a dus la sistarea importurilor dar şi blocarea exporturilor.

Autorităţile italiene au interzis peştele şi legumele din Japonia, de teamă că acestea sunt contaminate. Deocamdată economia nu dă semne de revenire, iar bursa scade continuu.

Analiştii economici spun că scumpirile se vor vedea, peste tot în lume, în următoarele săptămâni.

Ne putem aştepta astfel la majorări de până la 20-30% atât la componentele de memorie din calculatoare, cât şi la cele din telefoanele mobile sau Ipad-uri.

 

×
Subiecte în articol: economia soc burse
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close