Antena 3 CNN Economic Biz News Criza zonei euro va împiedica leul să recupereze după referendum pierderile în întregime

Criza zonei euro va împiedica leul să recupereze după referendum pierderile în întregime

Criza zonei euro va împiedica leul să recupereze după referendum pierderile în întregime
Sursa foto: Foto: byrev.org
08 Iul 2012   •   17:36

Incertitudinea, mai ales legată de criza din zona euro, va împiedica leul să recupereze după referendum în totalitate pierderile înregistrate în contextul suspendării preşedintelui Traian Băsescu, iar cursul va rămâne la circa 4,5 lei pe euro până la sfârşitul anului, potrivit Commerzbank.
   
Probabilitatea ca Băsescu să fie nevoit să părăsească postul de preşedinte este foarte ridicată, iar această perspectivă va menţine probabil la un nivel ridicat prima de risc pentru activele româneşti, a declarat analistul Thu Lan Nguyen de la Commerzbank, citat de Mediafax.
   
Cursul ar putea înregistra o corecţie uşoară după referendum, similară celei consemnate după răsturnarea surprinzătoare a Guvernului la sfârşitul lunii aprilie. Cursul a urcat puternic şi la momentul respectiv, dar şi-a revenit după ce Victor Ponta a preluat conducerea executivului şi a reasigurat pieţle financiare că intenţionează să urmeze programul FMI.
   
Atât pentru curs, cât şi pentru randamentul obligaţiunilor statului, continuarea programului cu FMI este esenţială, adaugă analistul. Dacă se poate reuşi aşa ceva, pieţele financiare se vor calma într-o oarecare măsură.
   
Analistul consideră, însă, îngrijorătoare percepţia că Guvernul preia controlul asupra Justiţiei, situaţie care ar putea atrage critici ale instituţiilor internaţionale care asigură programul preventiv al României.
   
Cursul de schimb a încheiat şedinţa de vineri în urcare, la 4,5375 - 4,5399 lei/euro, după o zi agitată în care cotaţiile au stabilit un nou record pe piaţa interbancară, de 4,5400 lei/euro, în aşteptarea votului din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
   

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close