Antena 3 CNN Economic Biz News Cum afectează regionalizarea buzunarele românilor? Vom avea de plătit trei tipuri de impozite

Cum afectează regionalizarea buzunarele românilor? Vom avea de plătit trei tipuri de impozite

Cum afectează regionalizarea buzunarele românilor? Vom avea de plătit trei tipuri de impozite
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    29 Apr 2013   •   14:45

Ministrul de Finanţe ne anunţă încă de pe de acum că, după regionalizare, vom avea de plătit trei tipuri de impozite: şi impozite locale, şi impozite regionale, şi impozite naţionale.

Daniel Chiţoiu a explicat că se doreşte un sistem fiscal în care primăriile şi consiliile judeţene să nu mai stea cu mâna întinsă la guvern.

Totodată, se doreşte ca cea mai mare parte a veniturilor să fie realizate la nivel local, iar Guvernul să vină numai cu surse de finanţare în completare şi numai pentru proiectele mari, naţionale, care nu pot fi susţinute de autorităţile publice locale.

"Avem în vedere descentralizarea atribuţiilor ministerelor şi instituţiilor de la nivel naţional către regiuni, apoi descentralizarea finanţărilor care se realizează acum la nivel naţional, schimbarea sistemului fiscal actual, pe trei trepte: impozite şi taxe care se vor colecta la nivel local, impozite şi taxe care se vor colecta la nivel regional şi cele care se vor colecta la nivel naţional", a explicat Daniel Chiţoiu.

La rândul său, vicepreşedintele PNL şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a afirmat că regionalizarea nu are ca miză fondurile europene, ci descentralizarea.

"Caraş-Severinul a derulat în ultimii cinci ani fonduri de 531 milioane euro, bani aduşi de Consiliul Judeţean. Instrumentul pe care îl reprezintă regiunea de dezvoltare există şi, în acest context, pot fi aduse fonduri. Miza reală o reprezintă descentralizarea. Este nevoie, însă, şi de voinţă politică. Ne vom lupta, din nefericire, cu birocraţia ministerială, care de multe ori excede actul ministerial managerial. De multe ori, ministrul devine captivul aparatului birocratic", a spus Frunzăverde.






×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close