Antena 3 CNN Economic Biz News Cum ar putea fi lovită România de scenariul cipriot. Se discută asta în Parlamentul European

Cum ar putea fi lovită România de scenariul cipriot. Se discută asta în Parlamentul European

Cum ar putea fi lovită România de scenariul cipriot. Se discută asta în Parlamentul European
de O.P.    |    25 Apr 2013   •   13:09

In Parlamentul European se discută posibilitatea extinderii scenariului cipriot asupra tuturor tarilor din Uniunea Europeana. Totusi, oficialii europeni cred ca pana sa se ajunga la momentul in care banca sa taie din banii deponentilor, pierderile acesteia trebuie să fie acoperite de către acționari și deținătorii de obligațiuni, și nu de contribuabili prin intermediul statului, așa cum se face in prezent.

Dupa toate probabilitatile Parlamentul European va sprijini propunerea introducerii unor norme europene comune prin care sa se poata taia din depozitele clientilor în băncile cu probleme.

Totusi, depozitele în valoare de pana in 100 de mii de euro vor rămâne sub garanția statului. Inițiativa cu privire la măsurile de stabilizare a băncilor aflate in situatia de pre-faliment apartine Comisiei Europene, dar impotriva acesteia deja s-au pronuntat Franța și Italia.

In acest context, eurodeputatii cred că statele nu ar trebui sa garanteze majoritatea categoriilor de depozite, potrivit deputatului suedez Gunnar Hökmark. El este liderul unui grup de negociatori pe această temă din partea Parlamentului European.

Întreaga poveste cu iz cipriot, pe www.incomemagazine.ro



×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close