Antena 3 CNN Economic Biz News Cum încearcă băncile centrale să rezolve tensiunile financiare. Zona euro, la un pas de destrămare?

Cum încearcă băncile centrale să rezolve tensiunile financiare. Zona euro, la un pas de destrămare?

Cum încearcă băncile centrale să rezolve tensiunile financiare. Zona euro, la un pas de destrămare?
Sursa foto: Foto: buenosairesherald.com
01 Dec 2011   •   09:42

Principalele bănci centrale ale lumii au decis să îşi coordoneze acţiunile pentru a rezolva tensiunile financiare. Decizia a fost primită cu entuziasm de miniştri de finanţe reuniţi la Bruxelles dar şi de burse, care au crescut imediat după publicarea anunţului. Cu toate acestea, situaţia este departe de a se rezolva, după ce un oficial guvernamental britanic le-a cerut băncilor sa-şi accelereze planurile de urgenţa în cazul destrămării zonei euro.

Reuniunea de două zile a consiliului miniştrilor economiei şi finanţelor din Uniunea Europeană s-a încheiat într-o notă optimistă după ce cele mai importante bănci centrale ale lumii au fost de acord să reducă cu 50% rata de schimb a dolarului. Băncile comerciale europene vor putea face mai uşor rost de bani, în ciuda lipsei de încredere a investitorilor.

În ciuda măsurilor luate până acum, criza economică s-a extins, cuprinzând ţări precum Grecia, Irlanda, Portugalia şi Italia. Potrivit unui raport al Comisiei şi Băncii Centrale Europene  economia din Peninsulă riscă să intre în faliment dacă guvernul nu va lua măsuri suplimentare de reducere a dezechilibrelor fiscale şi a datoriei de stat. 

Preşedintele consiuliului european a avertizat asupra faptului că schimbările făcute în ultimele luni nu sunt de ajuns pentru ieşirea din recesiune. Ideea sa este împărtăşită şi de ministrul de finanţe al Poloniei, ţară ce deţine preşedenţia rotativă a Uniunii Europene.

De departe cel mai îngrijorător este anunţul Directorului Autoritaţii britanice pentru Servicii Financiare care a cerut băncilor britanice să se pregătească pentru o eventuală destrămare a zonei euro.

O nouă rundă de discuţii asupra crizei monedei unice va avea loc la începutul acestei luni, în cadrul unui summit al şefilor de stat şi de guvern din uniunea europeană

×
Subiecte în articol: criza economica Bruxelles Grecia
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close