Antena 3 CNN Economic Biz News Cum poate obţine România 2 miliarde de euro din...aer curat

Cum poate obţine România 2 miliarde de euro din...aer curat

Cum poate obţine România 2 miliarde de euro din...aer curat
Sursa foto: certificat dioxid de carbon
11 Noi 2009   •   20:38

Putem face rost de bani din aer curat! Nu e o glumă. E o soluţie a investitorilor. România a adunat sute de milioane de certificate de dioxid de carbon pe care le-ar putea vinde pe miliarde de euro, care ar acoperi 40% din necesarul de finanţare al ţării. Ca de obicei însă, statul dă din colţ în colţ.

Se spune că un bun gospodar ar putea scoate bani şi din piatră seacă...în cazul nostru şi din aer curat. România poate obţine peste 2 miliarde de euro dacă ar vinde doar o parte din drepturile sale de emisii de CO2.

Sună complicat, dar, în fond, e simplu. La nivel mondial, respirăm cu toţii acelaşi aer. Unii îl poluează mai mult ca alţii, căci au industrie, alţii mai puţin pentru că ? n-au. Cei care poluează plătesc celor care au aer curat şi plătesc din greu. Cu condiţia ca cineva să vrea să-şi vândă sărăcia nepoluată.

Lipsa fumului poate plăti salariile bugetarilor. Oamenii de afaceri sunt cei care au venit cu ideea. Vânzarea acum a drepturilor de poluare ar aduce imediat statului două miliarde de euro, fără dobânzi şi fără obligaţii. Suma este sensibil mai mare decât tranşa ce nu va mai veni de la FMI.

Dacă România şi-ar fi vândut la începutul anului drepturile de emisii disponibile, ar fi încasat 3,5 miliarde de euro, spun analiştii. Preţul aerului curat scade şi România pierde timp şi bani. Acum, afacerea este la Ministerul Economiei. Cehia, Polonia, Letonia şi Slovacia au vândut, deja, ?aer curat? de 3 miliarde de euro.

Observator

×
Subiecte în articol: dioxid de carbon euro poluare
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close