Antena 3 CNN Economic Biz News Cum se traduce pentru românii de rând reducerea TVA-ului la pâine. Un român mănâncă 100 de kg de pâine, într-un an

Cum se traduce pentru românii de rând reducerea TVA-ului la pâine. Un român mănâncă 100 de kg de pâine, într-un an

Cum se traduce pentru românii de rând reducerea TVA-ului la pâine. Un român mănâncă 100 de kg de pâine, într-un an
de O.P.    |    30 Iul 2013   •   06:04

Româmii mănâncă mai multă pâine decât restul europenilor. Avantajul este că în România pâinea este ieftină, preţul fiind la jumătate faţă de cel din alte ţări europene. Asta în condiţiile în care brutarii noştri plătesc aproape cel mai mare TVA.

Un român consumă în medie aproape 100 de kilograme de pâine într-un an. O cantitate mare dacă punem în contrast cu cât mănâncă în medie un european: doar puţin peste 60 de kilograme.

Avem noroc că în ţara nostră pâinea este ieftină. Astfel, un kilogram de pâine costă în România 0,75 euro, în timp ce în alte state europene preţul ajunge şi până la 2 euro.

Chiar şi aşa, în ţara noastră TVA este unul dintre cele mai mari din Uniune, adică 24%. În Germania este de cinci ori mai mic, în timp ce în Spania este de doar 8 procente. TVA-ul practicat în Italia este de 10 la sută, iar la vecinii bulgari, de 9 la sută.

Evaziunea fiscală în sectorul de morărit - panificaţie ajunge la 70 de procente, estimează specialiştii. Un miliard de euro pierde statul anual din tranzacţiile făcute pe piaţa neagră.

Reducerea TVA-ului la pâine de la 24 la sută la 9 la sută ar diminua evaziuna fiscală din acest sector cu 20 de procente, arată calculele făcute de patronatele din industrie. Efortul bugetar ar fi de aproape 94 de milioane de lei pe an. Din toamnă, brutarii ar putea plăti TVA de 9 la sută, promit autorităţile.

×
Subiecte în articol: pâine
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close