Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Acciza la carburanţi se aplică din aprilie. „Impactul este consistent în puterea de cumpărare a populaţiei"

Daily Income. Acciza la carburanţi se aplică din aprilie. „Impactul este consistent în puterea de cumpărare a populaţiei"

Daily Income. Acciza la carburanţi se aplică din aprilie. „Impactul este consistent în puterea de cumpărare a populaţiei"
Sursa foto: Foto: Antena 3
17 Feb 2014   •   10:03
La sfârşitul anului trecut preşedintele a blocat memorandumul cu Fondul Monetar International din cauza unei masuri pe care Guvernul a convenit-o cu organizaţia financiară. Introducerea accizei de 7 eurocenti la carburanţi.

Traian Băsescu a fost foarte vehement si a decis atunci sa nu semneze bugetul pe 2014 până ce Guvernul nu vine cu o soluţie. Pentru a nu bloca bugetul, Executivul a convenit cu FMI să amâne introducerea accizei cu 3 luni, adică până în aprilie, urmând ca pierderile neaplicării măsurii să fie calculate la rectificarea bugetară din luna iulie.

Nici după discuţiile de lune trecută cu reprezentanţii FMI si cei ai Comisiei Europene, şeful statului nu a cedat ideii, sustinand că această măsură va avea efecte negative asupra economiei.

Bugetul pentru acest an a fost construit luându-se in calcul incasările din aplicarea accizei de 7 eurocenti asa ca Guvernul a convenit cu FMI să nu mai fie nevoie de acceptul preşedintelui.

Acciza se va aplica atât pentru benzină, cât şi pentru motorină. Calculele estimative arată că încasările din supra-acciză se vor situa la 490 milioane euro din motorină şi 160 milioane euro din benzină, iar Guvernul intentionează să adune aceşti bani într-un fond special destinat lucrarilor de infrastructura.

Profesorul universitar Nicu Marcu, invitat în cadrul ediţiei de luni a emisiunii Daily Income, a făcut o serie de comentarii pe marginea impactului bugetar pe care îl va avea introducerea accizei.

Impactul este destul de consistent în puterea de cumpărare a populaţiei. Acolo se reflectă, şi inclusiv la agenţii economici”, a declarat Nicu Marcu.

A fost o dispută mai mult politică decât economică”, a adăugat profesorul universitar.
 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close