Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Cât de reală este creşterea economică

Daily Income. Cât de reală este creşterea economică

Daily Income. Cât de reală este creşterea economică
18 Feb 2014   •   09:57
Creşterea economică de 3,5% din 2013 ne-a plasat pe primul loc in Uniunea Europeană, iar Financial Times se întreabă dacă nu cumva suntem noul tigru al Europei. Nu contează că această creştere a fost una de conjunctură, una mai mult statistică, ceea ce contează acum cu adevărat este să ştim să valorificăm acest moment oportun în care ne bucurăm de încrederea pieţei. Pentru că, mai mult decat orice, în economie contează atmosfera. Dacă venim acum cu reforme active şi stim să speculăm corect, 2014 dar şi anii următori ar putea de fapt să fie ceea ce 2013 nu a fost: o perioadă de creştere reală care să se simtă în sfârşit semnificativ şi în nivelul de trai al românilor.

România a înregistrat, anul trecut, spre surprinderea tuturor, cea mai mare creştere economica din Uniunea Europeană. Produsul Intern Brut a crescut în 2013 cu 3,5%, potrivit INS.

Spre comparaţie, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,4% în trimestrul al patrulea faţă de aceeaşi perioadă din 2012, în timp ce economia Franţei s-a extins cu 0,8%, potrivit datelor Eurostat. În acelaşi timp, economia Italiei s-a contractat cu 0,8%, iar cea a Spaniei cu 0,1%. În Europa Centrală şi de Est, PIB-ul Poloniei, cea mai mare economie din regiune, a urcat cu doar 2,2%. România a reuşit să ia avans în fata tuturor celorlalte puteri economice europene mai ales după creşterea de 5,2% din ultimul trimestru, faţă de octombrie-decembrie 2012.

Într-un articol recent, jurnaliştii de la Financial Times se arată impresionaţi de avansul economiei româneşti şi se întreabă dacă nu cumva suntem "noul tigru" al Europei, vorbind şi despre cererea investitorilor pentru emisiunea de obligaţiuni româneşti de două miliarde de dolari din luna ianuarie, care a fost subscrisă de cinci ori.

În ţară, sunt însă voci care susţin ca această creştere economică a fost obţinută, conjunctural, fără prea mari eforturi, pentru simplu motiv ca, industria, companiile şi antreprenorii şi-au continuat activitatea din inerţie, fără să astepte sprijin guvernamental. De altfel, analiştii notează că în România nu am avut o stimulare solidă a cererii interne - în afara de reîntregirea salariilor şi majorarea pensiilor - şi nu s-au consemnat facilităţi fiscale, investiţii majore sau proiecte de infrastructura. Chiar şi aşa, executivul şi FMI mizează pe un avans economic de 2,2% în 2014.

"Această creştere economică ne-a surprins pe toţi pentru că, în lipsa unor măsuri reale din partea Guvernului, nu ne aşteptam ca economia să se autostimuleze şi să o ia pe acest drum al creşterii economice record din Uniunea Europeană. (...) Avem creştere economică record, dar şomajul este mai mare decât era în anii precedenţi, în 2012, nu sunt locuri de muncă, salariile au stagnat, pe alocuri chiar au scăzut" a comentat Elena Cristian, redactor-şef Income Magazine, invitată în emisiunea Daily Income.


 

 

 



×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close