Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Ce împarte Guvernul la rectificarea bugetară

Daily Income. Ce împarte Guvernul la rectificarea bugetară

Daily Income. Ce împarte Guvernul la rectificarea bugetară
23 Iul 2014   •   09:57

Guvernul se pregăteşte de rectificare bugetară, iar economiştii prevăd că aceasta va fi negativă. Executivul trebuie să reîmpartă banii de la buget, doar că va întâmpina din nou probleme din cauza nerealizării ţintei de colectare. Mai mult, eforturile de reducere a evaziunii au avut rezultate slabe, cel puţin anul trecut. Consiliul Fiscal a estimat că aceasta a ajuns în 2013 la 16% din PIB, comparativ cu 13,8%, cât era în 2012.

Anul acesta, principalele cheltuieli sacrificate pentru a compensa slaba încasare la buget au fost investiţiile. Încă din primele 5 luni ale anului cifrele arătau că Guvernul nu îşi va atinge ţintele la acest capitol. A tăiat peste 4,4 miliarde de lei. Pe de altă parte, şi cheltuielile statului au fost mai reduse decât cele din program cu 6,2 miliarde de lei, gradul de realizare a cheltuielilor fiind în primul trimestru de 89%.

Nici încasările din fonduri europene nu au fost la nivelul aşteptărilor. În primele trei luni, sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate au fost de 878 de milioane de lei, respectiv 37% din ţinta de 2,3 miliarde de lei. Ţintă care nu a fost atinsă nici două luni mai târziu. În mai însă, potrivit Finanţelor, plăţile efectuate de Comisie au urcat la 2,1 miliarde de lei.

Acum Guvernul trebuie să găsească şi bani în plus pentru a putea aplica reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, urmând să acopere această măsură din încasările suplimentare din taxa pe stâlp. Consiliul Fisca avertizează că este obligatoriu să fie identificate măsuri compensatorii de amploare ca reducerea contribuţiilor de asigurări sociale să nu creeze un derapaj major al finanţelor publice în 2015.

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, a fost invitatul lui Adrian Măniuţiu în emisiunea Daily Income. „Un TVA redus elimină foarte mult evaziunea fiscală pentru că, la un 5, 6 sau 7% TVA la mâncare spus direct, cei care fac evaziune nu prea mai au ce împărţi. Dar la 24% este cu totul şi cu totul altceva", este de părere Dragoş Frumosu.







×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close