Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income: Gvernatorul BNR anunţă că există bani în economie, însă nu sunt bine direcţionaţi

Daily Income: Gvernatorul BNR anunţă că există bani în economie, însă nu sunt bine direcţionaţi

Daily Income: Gvernatorul BNR anunţă că există bani în economie, însă nu sunt bine direcţionaţi
Sursa foto: Foto: Intact Images
17 Iul 2014   •   10:37

În plin scandal legat de reducerea CAS, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunţă că bani există în economie, numai că nu sunt direcţionaţi cum trebuie.

„Cred că ar trebui să ieşim din iluzia că nu sunt bani. Ei există, dar nu sunt dirijaţi prea bine sau pieţele nu funcţionează. Sistemul bancar are supralichiditate de lei. Problema pe care o ridică băncile, şi nu spun că nu au dreptate, este existenţa unor proiecte viabile şi garanţiile privind rambursarea împrumuturilor", a spus Isărescu.

În privinţa reducerii CAS, Isărescu nu a avut nicio altă poziţie publică în afară de cea exprimată la începutul lunii. Spunea atunci că măsura ar trebui însoţită şi de alte reforme structurale pentru a fi eficientă şi a rezolva problema decalajului dintre numărul de contribuabili şi cel de beneficiari ai sistemului de asigurări sociale, un „cerc vicios" din care România nu iese de 14 ani.

Deficitul de pensii şi şomaj este de aproximativ 3 miliarde de euro anual, „gaură" care trebuie acoperită din bugetul de stat.

"Eu aş fi fost de părere că CAS-ul ar fi trebuit să fie redus pe categorii şi pe trepte, stimulativ", a spus analistul economic Mircea Coşea, care a arătat însă că "românii nu au cultura obligaţiei către stat".

"Pentru că, dacă ar exista o educaţie în sensul asta, şi o dovadă că aceasta educaţie e corectă, spunând îţi cer un leu, dar pentru el îşi dau o asistenţă medicală mai bună, şi nu fac borduri, atunci poate oamenii ar înţelege", a mai spus analistul Coşea.


×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close