Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Milioane de români şi importante companii de stat se vor confrunta cu pagube uriaşe în cazul falimentului Astra

Daily Income. Milioane de români şi importante companii de stat se vor confrunta cu pagube uriaşe în cazul falimentului Astra

Daily Income. Milioane de români şi importante companii de stat se vor confrunta cu pagube uriaşe în cazul falimentului Astra
Sursa foto: Foto: Antena 3
20 Feb 2014   •   10:45
Ştirile legate de ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiară, instituţie care monitorizează o piaţă de aproximativ 10 miliarde de Euro, au ţinut titlurile de pe primele pagini ale ziarelor în ultima vreme. Nu doar problemele interne ale autorităţii au fost luate în discuţie, ci şi disfunctionalităţile de pe piaţa asigurărilor. Probleme majore au fost semnalate la asiguratori importanţi cu un grad de penetrare mare în piaţă, precum Carpatica sau Astra. Implicaţiile sunt mari, pentru că vorbim despre companii cu milioane de români care deţin diferite poliţe de asigurare.

Astra, cel mai mare asigurător de pe piaţa românescă, are încheiate peste 2 milioane de contracte de asigurare pentru locuinţe şi alte 800.000 de poliţe RCA, pentru maşini. În cazul unor catastrofe naturale de proporţii, cum ar fi cutremure sau inundaţii la scară largă, Astra va intra în incapacitate de plată, din cauza situaţiei financiare grave în care se află.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit procedura de redresare financiară asupra companiei Astra, a demis conducerea şi a numit un administrator special.

ASF suspectează Astra că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar. Controlul ASF a descoperit şi că mare parte din banii Astra s-au pierdut prin împrumuturi în cadrul grupului.

Falimentul Astra ar păgubi nu numai milioane de români, ci si societăţi de stat. Printre companiile asigurate de Astra, sunt Aeroportul Henri Coandă, flota Tarom, aeroporturile din Timişoara şi Constanţa, Autoritatea Aeronautică Română şi flota Poştei Române.

 

 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close