Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Piaţa IT&C, în creştere. "Este un prim semnal al revenirii la normalitate"

Daily Income. Piaţa IT&C, în creştere. "Este un prim semnal al revenirii la normalitate"

Daily Income. Piaţa IT&C, în creştere. "Este un prim semnal al revenirii la normalitate"
20 Mar 2014   •   10:21

În România, consumul a crescut in 2013 cu 0,5%, mai ales pe fondul creşterilor record înregistrate în segmentul bunurilor nealimentare in trimestrul al patrulea.

Românii au reluat, printre altele şi cumpărăturile de electronice, electrocasnice şi IT, pe care le-au tot amânat în anii de criză. Astfel, pe parcursul anului trecut s-au achiziţionat televizoare, frigidere şi telefoane mobile de ultima generaţie în valoare de 1,74 miliarde de euro.

Per total, piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a înregistrat un avans de aproximativ 7 procente, conform unui studiu realizat de GfK. De altfel, trimestrul patru a fost pentru piaţa de profil cel mai bun din ultimii cinci ani, vânzările crescând cu aproape 11%. La această creştere au contribuit semnificativ si promotiile de Black Friday.

În trimestrul patru din 2013, sectorul telefoanelor mobile a fost lider, devansând cu puţin vânzările de calculatoare şi tablete. Avansul pe piaţa telefoanelor mobile a fost de peste 21%, la 169 de milioane de euro.

Pe de altă parte, sector IT, adică PC-uri, laptopuri şi tablete, a crescut cu numai 7,6%, la puţin peste 160 de milioane de euro. La raionul electrocasnice mari şi electronice incasările au fost de 110 şi respectiv 120 de milioane de euro. Cele mai mici vânzări au fost înregistrate la aparatele foto şi echipamentele de birou.

Chiar dacă 2013 a fost un an bun, consumul rămâne departe de nivelul atins înaintea crizei. Pentru acest an autorităţile anticipează un uşor reviriment al consumului intern, care ar putea genera peste jumătate din creşterea economică de 2,2% prognozată.

"Faptul că acum avem nişte creşteri pe zona de IT, de electronice, pe zona de consumator final, de bunuri de IT de larg consum, înseamnă de fapt un prim semnal al revenirii la normalitate. Nu sunt nişte creşteri foarte mari, care să însemne că s-au făcut nişte măsuri macroeconomice cu efecte în economie, sunt pur şi simplu o revenire la normalitate", a explicat Liviu Nistoran, antreprenor în domeniul IT&C, invitat în emisiunea Daily Income

 




×
Subiecte în articol: Daily Income Adrian Maniutiu
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close