Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Plafonarea plăţilor în numerar şi limitarea comisioanelor interbancare, aprobate de Guvern

Daily Income. Plafonarea plăţilor în numerar şi limitarea comisioanelor interbancare, aprobate de Guvern

Daily Income. Plafonarea plăţilor în numerar şi limitarea comisioanelor interbancare, aprobate de Guvern
Sursa foto: Foto: superstock.com
03 Apr 2014   •   10:23
Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede plafonarea plăţilor în numerar şi limitarea comisioanelor interbancare la tranzacţiile prin carduri. Potrivit documentului, limitarea plăţilor în numerar se extinde şi la alţi operatori economici decât persoanele juridice.

Astfel, pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti sau persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent plafonul zilnic maxim ar urma să fie de 5.000 lei de persoană, dar nu mai mult de 10.000 lei pe zi.

Şi tranzacţiile efectuate între operatorii economici şi persoane fizice sau doar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe tranzacţie.

Depăşirea acestor plafoane va atrage după sine amenzi care ar putea să însumeze 25% din sumele tranzacţionate.

Proiectul mai prevede şi că băncile nu vor mai putea aplica comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate cu cardul la altă unitate bancară pentru cardurile de debit, sau mai mari de 0,3% în cazul cardurilor de credit.

Potrivit datelor BNR, anul trecut în România erau peste 14 milioane de carduri valide, dintre care 11 milioane - carduri de debit, iar 2,2 milioane, carduri de credit. Cu acestea au fost realizate peste 400 de milioane tranzacţii, în valoare de aproape 32,5 miliarde de euro, dintre care 6 miliarde de euro au reprezentat plăţi la comercianţi.

"La prima vedere, pare a fi un cadou oferit băncilor, deşi văd că se umblă şi la comisioanele pe tranzacţie, se umblă la limitele de comisioane pe care le pot aplica băncile. Am văzut că băncile sunt chiar nemulţumite de această limitare", a precizat avocatul Gheorghe Piperea, invitat în emisiunea Daily Income.


 

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close