Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Privatizările ar scădea datoriile României

Daily Income. Privatizările ar scădea datoriile României

Daily Income. Privatizările ar scădea datoriile României
15 Oct 2014   •   10:17

România ar obţine bani frumoşi din vânzarea acţiunilor deţinute la cele mai importante companii de stat, potrivit unui studiu realizat de un institut economic austriac. Mai exact, 8,4 miliarde euro, bani care ar acoperi  6,3% din datoria publică.

Analiştii au luat în calcul companii listate la bursa precum Romgaz, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Transgaz, Rompetrol, Transelectrica, Conpet şi Oil Terminal, dar şi unele nelistate, precum Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia sau Electrica Furnizare.

În realizarea studiului au fost analizate 14 state din Europa, dintre care zece din zona euro şi patru, printre care şi România, din afara regiunii.

În timp ce valoarea privatizărilor de la noi din ţară nu ar depăşi 9 miliarde, Cehia ar putea obţine 11 miliarde şi Polonia 16 miliarde de euro din privatizarea totală a companiilor de stat.

Analiştii precizează că banii veniţi din ipoteticele privatizări ar trebui folosiţi doar pentru investiţii, stimularea competitivităţii şi productivităţii, nu pentru plata datoriei.

"Aţi arătat un studiu care reflectă o realitate care spulberă orice vis la nostru. Germania, după război, în 25 de ani a auuns a doua putere economică, iar noi, după 25 de ani, plecând cu o datorie externă aproape de zero, ne-am înglobat în datorii, ne-am privatizat fabrici. O mare parte dintre aceste privatizări nu au adus un profit României, ci mai mult pierderi. Am pierdut foarte mult din infrastructura noastră", a apreciat antreprenorul Ilan Laufer, invitat în emisiunea Daily Income.


×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close