Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income: România a ieşit din recesiunea tehnică

Daily Income: România a ieşit din recesiunea tehnică

Daily Income: România a ieşit din recesiunea tehnică
10 Noi 2014   •   10:03

România a ieşit din recesiunea tehnică, conform estimărilor Comisiei Europene. Produsul Intern Brut a crescut cu 1% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul anterior. Pentru ultimele trei luni ale anului.

Oficialii europeni anticipează o creştere economică anuală de 2% în primul trimestru din 2015 şi de 3,4% în cel de-al doilea trimestru, avansul urmând să se tempereze la 2,8%, respectiv 2,5% în următoarele două trimestre.

România a reintrat în recesiune tehnică la finele lunii iunie, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB.

Economia a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru, după un declin de 0,1% în primele trei luni.

Însă, Comisia Europeană atrage atenţia guvernului că fără reduceri de cheltuieli sau creşteri ale taxelor, deficitul bugetar va creşte anul viitor la 2,8% din Pib.

Ţinta de deficit convenită de autorităţile române cu FMI şi CE pentru 2015 este de 1,4% din PIB, respectiv la jumătate din actuala prognoză.

"Anul 2015 va fi foarte important pentru că este anul în care se încheie exerciţiul bugetar pentru fondurile europene. Trebuie cheltuiţi mulţi bani, de aceea mediul de afaceri este optimist şi de aceea aceste prognoze optimiste ale băncilor, pentru că se vor cheltui mulţi bani şi vor fi mulţi bani în piaţă, se vor finaliza multe proiecte", a declarat Elena Cristian, redactor şef Income Magazine.



×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close