Antena 3 CNN Economic Biz News Datoria externă a României a crescut cu 2,5 miliarde de euro, în primul trimestru

Datoria externă a României a crescut cu 2,5 miliarde de euro, în primul trimestru

Datoria externă a României a crescut cu 2,5 miliarde de euro, în primul trimestru
Sursa foto: Foto: Intact Images
17 Mai 2011   •   14:01

România se afundă în datorii. După împrumuturile contractate de la Fondul Monetar şi alte instituţii internaţionale, datoria externă a crescut cu 2,5 miliarde de euro în primele trei luni ale anului şi a ajuns la 94 de miliarde de euro. Numai dobânzile ne costă cel puţin 300 de milioane de euro anul acesta.

Ultimele tranşe de la instituţiile financiare internaţionale sunt motivul pentru care datoria externă a continuat să crească şi în 2011.

"Anul trecut, partea de trageri era mai mică decât partea de plăţi, plăteam mai mult decât trăgeam de la Uniunea Europeană, anul acesta trendul este pozitiv, plătim mai puţin şi tragem mai mult", explică Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

20% din datoria externă trebuie plătite într-un an. Restul de 74 miliarde de euro nu au scadenţa atât de curând. 

Însă chiar dacă începem să returnăm banii împrumutaţi de la Fondul Monetar abia de la anul, tot avem facturi de plătit. Dobânzile ne costă 300 de milioane de euro doar anul acesta. În iulie, România are de achitat, în total, datorii de peste 2,5 miliarde de euro.

Pentru a face rost de bani pentru plata datoriilor, Ministerul de Finanţe se împrumută de la bănci. A luat peste 7 miliarde de euro de la începutul anului.

×
Subiecte în articol: datorie externa FMI România imprumut
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close