Antena 3 CNN Economic Biz News Datoria Ucrainei către Rusia va ajunge la un miliard de dolari. Se prefigurează o nouă criză a gazului

Datoria Ucrainei către Rusia va ajunge la un miliard de dolari. Se prefigurează o nouă criză a gazului

Datoria Ucrainei către Rusia va ajunge la un miliard de dolari. Se prefigurează o nouă criză a gazului
27 Dec 2009   •   23:47

Deşi Ucraina şi-a plătit la timp facturile la gaze în acest an către Rusia, între cele două state se prefigurează o nouă criză. Rusia a anulat deja toate exporturile de petrol către Ucraina pe luna ianuarie şi acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în cazul gazelor.

Acest lucru se întâmplă din cauză că datoria pe decembrie a Ucrainei va creşte la un miliard de dolari, de la 770 milioane de dolari în noiembrie, din cauza temperaturilor scăzute. Kievul trebuie să se achite de această obligaţie faţă de Rusia până pe 11 ianuarie.

Analitşii citaţi de Mediafax consideră totuşi că Moscova nu va adopta o atitudine dură faţă de Kiev în acest an, deoarece alegerile prezidenţiale din ianuarie ar putea aduce la conducerea Ucrainei un lider pro-rus. Mai mult, premierul ucrainean Yulia Timoşenko a dat asigurări că situaţia financiară a Ucrainei nu reprezintă un motiv de îngrijorare şi că achiziţiile de gaze de la Rusia vor fi achitate.

Gazele ruseşti asigură 25% din consumul Europei, iar cea mai mare parte a gazului livrat tranzitează Ucraina. Exporturile au fost întrerupte în două rânduri, în 2006 şi la începutul lui 2009, din cauza disputelor dintre Moscova şi Kiev pe tema preţurilor plătite de Ucraina şi datoriilor companiei de stat Naftogaz către Gazprom, aminteşte Mediafax.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: gaze naturale Rusia Ucraina
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close