Antena 3 CNN Economic Biz News Datoriile "sufocă" România. Primele 10 firme datornice au de plată 3 miliarde euro la buget

Datoriile "sufocă" România. Primele 10 firme datornice au de plată 3 miliarde euro la buget

Datoriile "sufocă" România. Primele 10 firme datornice au de plată 3 miliarde euro la buget
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    25 Apr 2013   •   09:15

Datoriile marilor companii la buget apasă greu pe economia românească. Semnalul de alarmă este tras de preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, cel care spune că restanţele la buget ale primelor zece firme depăşesc trei miliarde de euro. 

 
Datoriile aparţin în cea mai mare parte companiilor de stat şi efectul rostogolirii lor este o economie necompetitivă, de care niciun investitor nu este interesat.
 
Suma pe care firmele o datorează statului, de trei miliarde de euro, este uriaşă, având în vedere că în 2010, pensile şi salariile bugetarilor au fost reduse pentru a face o economie de aproximativ două miliarde de euro, explică Dan Voiculescu. 
 
Preşedintele fondator al Partidului Conservator a semnalat constant importanţa reducerii acestor arierate, catastrofale pentru economie. El precizează că inclusiv FMI a insistat pe această temă în negocierele cu guvernele regimului Băsescu. Efectul a fost însă contrar. 
 
"Dacă în 2010 restanţele la bugetul de stat însumau două miliarde de euro, în doi ani suma a crescut cu 50%. Efectul: deficit bugetar, o economie necompetitivă, perpetuarea unui management falimentar", spune Dan Voiculescu. 
 
În plus, Voiculescu atrage atenţia că nimeni nu-şi doreste să investească serios într-o economie împovărată de arierate.
 
Liderul conservator spune că dacă acestă provocare a reducerii arieratelor va fi administrată cu succes, economia României va avea o şansă reală la dezvoltare. Dacă nu, ţara va continua să aibă datorii, să nu se investească în educaţie, sănătate sau cercetare şi să se cosmetizeze o economie muribundă, adaugă Dan Voiculescu.


 

×
Subiecte în articol: datorii Dan Voiculescu
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close