Antena 3 CNN Economic Biz News Declaraţiile pentru drepturi de autor şi PFA pot fi trimise şi prin poştă. Vezi cum se plătesc dările

Declaraţiile pentru drepturi de autor şi PFA pot fi trimise şi prin poştă. Vezi cum se plătesc dările

Declaraţiile pentru drepturi de autor şi PFA pot fi trimise şi prin poştă. Vezi cum se plătesc dările
Sursa foto: Foto: Antena 3
25 Aug 2010   •   14:34

Aproximativ 500.000 de angajaţi cu contracte de drepturi de autor sau persoane fizice autorizate trebuie să depună, lunar, câte trei formulare la casele de pensii, agenţiile de şomaj şi la casele de sănătate. Potrivit legii, 25 august este termenul limită pentru depunerea acestor formulare, însă autorităţile spun că nu vor fi penalizări în primele două-trei luni, până ?se aşează sistemul?. Cum era de aşteptat, însă, cozile au început să se formeze încă de la primele ore ale dimineţii la instituţiile sus numite, din toată ţara.

Puţini ştiu însă cum se completează corect declaraţiile de venit, cum şi cât se plăteşte către fiecare instituţie.

Formularele pot fi descărcate şi de pe internet, de pe site-urile instituţiilor: www.anofm.ro, www.cnpas.ro, şi www.cnas.ro. De altfel, pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă au fost publicate şi conturile unde pot fi viraţi banii.

Calculul sumelor care trebuie virate trebuie să ţină cont de următorul algoritm: procentele datorate fiecărei instituţii sunt 10,5% la pensii, 0,5% la şomaj şi 5,5% la sănătate. În cazul celor cu contract de drepturi de autor, aceste taxe se aplică la 80% din venitul net, iar în cel al PFA-urilor la profit (diferenţa dintre venituri şi cheltuieli).

Formularele pot fi trimise prin poştă la Casa Naţională de Pensii, la Casa de Sănătate Judeţeană şi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă ca scrisori recomandate. Acestora trebuie să li se ataşeze câte o copie după actul de identitate. În ziua depunetii formularelor trebuie achitate dările, fie la trezorerie, fie la bancă. Pe ordinul de plată trebuie specificate detaliile plăţii şi CNP-ul.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: declaraţii drepturi de autor
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close