Antena 3 CNN Economic Biz News Delegaţia FMI ajunge astăzi în România

Delegaţia FMI ajunge astăzi în România

Delegaţia FMI ajunge astăzi în România
Sursa foto: fmi
28 Oct 2009   •   12:10

Delegaţia FMI ajunge miercuri în România, unde va discuta cu reprezentanţii statului despre a doua monitorizare din cadrul acordului de finanţare. Şeful statului a tras deja un semnal de alarmă spunând că ţara noastră nu îşi poate respecta toate obligaţiile faţă de Fond. Pe de altă parte însă reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu susţine că acordul rămâne în vigoare chiar dacă vor exista întârzieri din partea tarii noastre.

Acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional ar putea rămâne în vigoare cu toate că România înregistrează întârzieri ale angajamentelor, susţine reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.


"Nu e un capăt de ţară dacă nu se respectă întocmai calendarul FMI. Acordul este în vigoare şi va fi în vigoare. Dacă ar fi existat reacţii negative nu ar fi venit misiunea la Bucureşti. Există un acord şi acesta este cu România", spune Tănăsescu.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a subliniat importanţa renegocierii acordului cu FMI, deoarece România nu va putea îndeplini până la sfârşitul anului toate obligaţiile impuse de acord.


Totodată, Traian Băsescu exclude posibilitatea ca România să ceară mai mulţi bani la renegocierea acordului cu FMI. Şeful statului a susţinut că oficialii de la Bucureşti vor cere Fondului doar amânarea unor termene.

Angajamentele pe care România nu le va respecta ar putea fi chiar pachetele legislative pe care Bucureştiul trebuie să le adopte până la finele acestui an.

Acordarea celei de-a treia tranşe din acordul de 13 miliarde de euro cu FMI depinde de rezultatul acestei misiuni.

Iniţial FMI a amânat vizita oficială trimestrială la Bucureşti pentru că la Palatul Victoria nu există un Guvern cu drepturi depline. Ulterior, Washington-ul a revenit asupra deciziei şi a trimis echipa de experţi în România, chiar dacă va fi primită de un Guvern interimar.

Antena3

×
Subiecte în articol: FMI delegatie România
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close