Antena 3 CNN Economic Biz News Delegaţie română la Washington pentru a încheia un eventual acord cu FMI

Delegaţie română la Washington pentru a încheia un eventual acord cu FMI

Delegaţie română la Washington pentru a încheia un eventual acord cu FMI
Sursa foto: fmi
02 Mar 2009   •   21:16

Autorităţile române par să nu mai fie reticente în ceea ce priveşte încheierea unui acord de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional. Surse guvernamentale au declarat pentru Antena 3 că o delegaţie a FMI va veni la Bucureşti, săptămâna viitoare. Oficial, vizita va fi una informală, dar neoficial se ştie că se lucrează la o scrisoare de intenţie privind stabilirea unui acord cu Fondul. O delegaţie de experţi români poartă discuţii la Washington cu reprezentanţii FMl, susţin surse oficiale. Premierul a declarat însă că deocamdată singurele discuţii oficiale privind obţinerea unui împrumut extern sunt cu reprezentanţi ai Comisiei Europene.
Premierul Emil Boc nu a negat în mod direct informaţia potrivit căreia reprezentanţi ai României ar purta negocieri cu Fondul Monetar Internaţional.
?În acest moment avem discuţii cu Comisia Europeană. Acestea sunt singurele discuţii pe care le purtăm oficial în momentul de faţă. Aşa cum şi preşedintele a fost ieri la Bruxelles, avem la nivelul CE discuţii cu partenerii noştri cu privire la posibilităţile şi modalităţile de finanţare a deficitului bugetar? a declarat Emil Boc.
Din delegaţia care s-a deplasat la Washington au făcut parte vicegurvenatorul BNR Cristian Popa şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Bogdan Drăgoi. Acesta din urmă a fost, la finele săptămânii trecute, şi la Bruxelles, unde a vorbit cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru un eventual împrumut.
Ultima vizită a FMI în România a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie. Reuniunea a fost una de evaluare periodică, programată cu mult timp înainte, dar în urma căreia experţii Fondului au modificat în scădere estimarea privind creşterea economică a României din 2009.
Autorităţile române înclină către un sprijin financiar de la Uniunea Europeană, care ar putea fi însă condiţionat şi de o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional. La finele lunii ianuarie, preşedintele Traian Băsescu declara că România a informat Comisia Europeană de intenţia de a contracta un împrumut de 6-7 miliarde euro de la instituţia europeană, sub supravegherea Fondului.
Consultantul financiar Bogdan Baltazar, fost preşedinte BRD, a declarat, la Antena3, că un astfel de acord, indiferent dacă e cu FMI sau altă instituţie financiară, precum Banca Mondială, ar mai închide gura agenţiilor de rating.
Antena 3

×
Subiecte în articol: FMI imprumut FMI
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close