Antena 3 CNN Economic Biz News Deprecierea leului lasă casele de schimb fără provizii (VIDEO)

Deprecierea leului lasă casele de schimb fără provizii (VIDEO)

Deprecierea leului lasă casele de schimb fără provizii (VIDEO)
28 Iun 2010   •   19:53

Leul a ajuns, luni, la cel mai slab curs faţă de euro din istorie. După reducerea salariilor şi un TVA care îi sărăceşte pur şi simplu, datornicii plătesc ratele la cel mai mare curs de schimb valutar. Valoarea de 4,32 lei i-a panicat pe români. Au ieşit să cumpere euro pentru rate şi chirii, iar casele de schimb aproape că au rămas fără provizii.

A început săptămâna neagră în economia românească. Economiştii se feresc să facă prognoze de curs. Le schimbă, însă, pe cele vechi care anunţau un curs mediu de 4,1 - 4,2 de lei pentru un euro. E depăşit de mult. Astăzi a fost 4,32.

Toţi economiştii spun că trăim vremuri în care ziua de azi nu va semăna cu cea de mâine. Ne-a lovit a doua criză, generată, de această dată, de cei care ne conduc. 

Efectele deprecierii leului s-au simţit încă de la primele ore, când euro doar se cumpăra. Cine a prins cursul la nivelul de 4,28 de lei/euro poate să spună că a fost norocos. În jurul orei 12:00, cursul a urcat pe piaţa interbancară. La fel şi la casele de schimb. Astfel, un euro valora 4,33 de lei.

La această valoare, casele de schimb erau deja pline de oameni speriaţi că nu vor mai putea plăti ratele.

Şi micii speculatori care au euro şi-au luat notiţe de la casele de schimb. Doar că azi nu a fost timp prea mult de gândit. Cine a lăsat pe după-amiază tranzacţia a pierdut.

Cursul afişat de Banca Naţională a fost peste 4,32. Imediat, casele de schimb şi-au recalculat poziţia. Acum, un euro se vinde cu 4,35 lei. La acest nivel, casele de schimb au trecut pe speculă şi n-au mai vrut să vândă nimic.

După ora 14:00, doar la bănci s-a mai găsit moneda unică.

Observator

×
Subiecte în articol: depreciere euro curs valutar leu
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close