Antena 3 CNN Economic Biz News Deutsche Welle: Economiile din Europa de Est îşi revin uşor. România, undeva la mijloc

Deutsche Welle: Economiile din Europa de Est îşi revin uşor. România, undeva la mijloc

Deutsche Welle: Economiile din Europa de Est îşi revin uşor. România, undeva la mijloc
Sursa foto: economie
17 Aug 2009   •   23:53

Economiile din Europa de Est dau semne de revenire. Este concluzia specialiştilor citaţi de Deutsche Welle, care spun că deşi unele economii central-est europene îşi revin, altele întâmpină încă dificultăţi pentru a reintra în normal. În ceea ce priveşte România, analiştii consideră că se află undeva la mijloc între Polonia, Slovacia şi Ţările Baltice. Situaţia este mult mai bună însă în Japonia care a anunţat ieşirea din recesiune.

Potrivit analiştilor citaţi de Deutsche Welle, Polonia şi Slovacia au gestionat mult mai bine situaţia economică în al doilea trimestru, comparativ cu primele luni ale anului. O situaţie mai grea se înregistrează însă în Ţările Baltice.

În ceea ce priveşte România, specialiştii spun că se situează undeva la mijloc alături de Bulgaria şi Ungaria. Deutsche Welle scrie că Bucurestiul se confruntă cu constrângeri uriaşe de ordin bugetar. De aceea, Guvernul este obligat să trimită în concediu fără plată timp de 10 zile toţi bugetarii.

Analiza Deutsche Welle vine după ce Japonia a anunţat ieşirea din recesiune şi o creştere economică de 0,9% faţă de primele trei luni ale anului.

Deşi semnalele sunt optimiste, rata şomajului continuă să fie la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani. De aceea, economiştii au îndemnat la prudenţă, subliniind că o mare parte din măsurile "anticriză" din cele mai mari economii ale lumii îşi vor încera efectele în următoarele luni.

Mai multe economii importante precum Germania şi Franţa, au ieşit din recesiune în al doilea trimestru al anului, ceea ce sugerează că economia mondială îşi revine. PIB-urile Germaniei şi al Franţei, cele mai mari economii din Europa, au crescut fiecare cu 0,3% în perioada aprilie-iunie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: economie România slovenia Ungaria
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close